Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Μαϊ 3 2006

Οι πολλές θυγατρικές... βλάπτουν!

Κάποτε ήταν της… μόδας, ιδίως όταν πολλοί επιχειρηματίες έσπευδαν έως και να… αποσχίσουν τομείς δραστηριότητας για να τους εισαγάγουν αυτόνομα ως ”θυγατρικές” στο χρηματιστήριο και να βγάλουν υπεραξίες.

Στη συνέχεια, όμως, άρχισαν σταδιακά να πέφτουν σε... δυσμένεια.

Τώρα τα πράγματα έχουν φτάσει στον αντίποδα. Η ύπαρξη πολλών θυγατρικών, ιδίως όταν αρκετές από αυτές βρίσκονται σε χώρες του εξωτερικού ή στα Βαλκάνια, θεωρείται παράγων που ”θολώνει” τη διαφάνεια των λογιστικών στοιχείων, δυσκολεύοντας τους αναλυτές και εν γένει όσους ασχολούνται σε βάθος με τα λογιστικά στοιχεία των εισηγμένων.

Κλασικό παράδειγμα πολυπλοκότητας, λόγω και του πολύ μεγάλου μεγέθους του, ήταν και παραμένει ο όμιλος ΒΙΟΧΑΛΚΟ. Δαιδαλώδεις οι ”σταυροειδείς” συμμετοχές, οι ενδοομιλικές πωλήσεις και τεράστιο το ”δένδρο” της διάρθρωσης.

Στην περίπτωση της ΒΙΟΧΑΛΚΟ λέγεται ότι η κατάσταση σταδιακά θα ξεκαθαρίσει, καθώς οι δυσάρεστες πτυχές της φαίνεται να έχουν γίνει κατανοητές από τη διοίκηση.

Είναι γνωστό άλλωστε ότι τις πολλές θυγατρικές και τις θυγατρικές θυγατρικών δεν τις εκτιμούν οι μεγάλοι ξένοι θεσμικοί.

Ωστόσο, ο συγκεκριμένος όμιλος κάθε άλλο παρά αποτελεί μοναδική περίπτωση. Υπάρχουν πολλές άλλες -σαφώς μικρότερες από άποψη μεγεθών-περιπτώσεις, στις οποίες ο δυσανάλογα μεγάλος αριθμός των θυγατρικών προκαλεί ακόμη περισσότερα ερωτήματα.

Και υποψίες…

Διότι όσο πιο σύνθετο είναι ένα σχήμα, τόσο πιο δύσκολη γίνεται η διερεύνηση των οικονομικών στοιχείων, ακόμη και από τους ορκωτούς.

Κι όπως και να ’χει, στην Ελλάδα είμαστε.

Άλλωστε, αρκετοί είναι εκείνοι που δεν ξεχνούν ότι υπήρξαν πραγματικές περιπτώσεις στις οποίες οι ”δραστηριότητες” σε άλλες χώρες (ακόμη και στις ΗΠΑ!), ενώ παρουσιάζονταν ως ”χρυσοφόρες”, κατέληξαν να αποδειχτούν ”μαγικές εικόνες”…

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v