Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Ιουλ 20 2006

Πετζετάκις: Τι σημαίνει η άρνηση των τραπεζών

Γιατί δεν έχει καταστεί εφικτό να συμφωνήσουν οι 17 τράπεζες στην αναχρηματοδότηση των δανείων της Πετζετάκις; Γνώστες του τρόπου με τον οποίο λειτουργεί το ”σύστημα” απαντούν στην ερώτηση αυτή, ότι το φαινόμενο δεν είναι ασύνηθες.

Συνήθως οι τράπεζες που έχουν μικρή έκθεση (ή μεγάλη διασφάλιση των απαιτήσεών τους) σε μια εταιρία, αρνούνται να αναχρηματοδοτήσουν τα δάνεια, ή να συναινέσουν σε ρυθμίσεις που μειώνουν τα δικαιώματά τους.

Κι αυτό γιατί ”ποντάρουν” στο ότι οι άλλες τράπεζες (αυτές που έχουν το μεγαλύτερο πρόβλημα) θα τους ”εξαγοράσουν” την οφειλή της εταιρίας, για να προχωρήσουν μετά στη ρύθμιση.

Το φαινόμενο λοιπόν είναι συνηθισμένο. Αυτό που είναι ασυνήθιστο, είναι ότι μετά από τόσο καιρό δεν έχει βρεθεί λύση στην περίπτωση της Πετζετάκις.

Κι αυτό δημιουργεί εντυπώσεις.

Όπως εντυπώσεις- και μάλιστα πολύ κακές- δημιούργησε η τακτική της εταιρίας να δίνει ημερομηνίες ρύθμισης που κανένα αντίκρισμα δεν είχαν, γεγονός που σχολιάστηκε άλλωστε πρόσφατα από τη στήλη.

Ωστόσο, η συγκεκριμένη εταιρία δεν είναι τυχαία. Υπήρξε η πρώτη ”ελληνική πολυεθνική”. Ίσως και μόνο γι αυτό να αξίζει μιας ακόμη ευκαιρίας, απ’ όλους.

Από τις αρχές, από τις τράπεζες, αλλά κι από το μέτοχό της, που έχει επιπρόσθετα και μια ευθύνη απέναντι στην ίδια την επωνυμία και την βαριά ”κληρονομιά” της.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v