Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Αυγ 10 2006

Ομιλος ΒΙΟΧΑΛΚΟ: Ο μίτος της Αριάδνης

Στο προσκήνιο παραμένουν οι εταιρίες του ομίλου ΒΙΟΧΑΛΚΟ, με τη ΣΙΔΕΝΟΡ να ενισχύεται από τα πολύ ”γερά” αποτελέσματα εξαμήνου, αλλά κι από την κάλυψή της από UBS και Alpha Finance.

Μεγαλύτερη άνοδος χθες για την ΕΤΕΜ (της τάξεως του 6%), ενώ στην αγορά κυκλοφορεί φημολογία για συγχώνευσή της με την ΕΛΒΑΛ, παρότι δεν είναι καθόλου αντίστοιχη περίπτωση με την FITCO και την ΧΑΛΚΟΡ, πράγμα που μας κάνει να πιστεύουμε ότι στην περίπτωσή της θα αναζητηθεί άλλη λύση.

Το σημαντικό είναι ότι ο όμιλος φαίνεται επιτέλους να αναζητεί το μέλλον του επιχειρηματικά και χρηματιστηριακά, έστω κι αν σε θέματα corporate communication δεν φαίνεται να υπάρχουν ιδιαίτερες αλλαγές.

Που μπορεί να βρίσκεται όμως η αφετηρία των αναμενόμενων εξελίξεων, ποιος είναι ο ”μίτος της Αριάδνης” στην περίπτωση της ΒΙΟΧΑΛΚΟ; μας ρώτησαν αναγνώστες της στήλης και προσπαθήσαμε να ”προσεγγίσουμε” την απάντηση.

Για τους γνώστες λοιπόν του κλάδου, είναι προφανές ότι τα μεγάλα δάνεια ορισμένων εκ των εταιριών (και κατ’ επέκταση της μητρικής), σε συνδυασμό με την κυκλικότητα του κλάδου, δεν βοηθούν τις αποτιμήσεις.

Κι αυτό γιατί- πέραν όποιων άλλων παραγόντων- το EV/EBITDA το οποίο συνυπολογίζει τα δάνεια μαζί με την κεφαλαιοποίηση στο Enterprise Value, κινείται σε υψηλά επίπεδα, πράγμα που λειτουργεί αρνητικά, ιδιαίτερα στους ξένους θεσμικούς.

Συνεπώς η ”ιδανική λύση” για τον όμιλο θα ήταν η αντικατάσταση μέρους των δανείων με ”φρέσκα κεφάλαια”, ιδίως σε εταιρίες που είναι φορτωμένες με υψηλό δανεισμό.

Κι αυτό καθώς είναι προφανές ότι στο κάτω μέρος του οικονομικού κύκλου συμπιέζονται τα περιθώρια κέρδους και η... φακή, δηλαδή οι τόκοι, τρώει το… λάδι, όπως έλεγαν οι παλαιότεροι!

Και μην ξεχνάμε ότι τα επιτόκια ανεβαίνουν...

Προκειμένου να βελτιωθεί αυτή η κατάσταση, υπάρχουν αρκετοί τρόποι. Placement ιδίων μετοχών και χρησιμοποίηση αυτού του ”ρευστού” σε μια αύξηση, συμμετοχή επενδυτών απευθείας σε μια αύξηση κεφαλαίου κ.λ.π., χωρίς βεβαίως να αποκλείεται και η λύση του στρατηγικού επενδυτή, πάντα κατά... περίπτωση.

Το αν ο όμιλος θα προτιμήσει να επιδοθεί σε ένα πλήρη κύκλο εσωτερικών ανακατατάξεων (πχ. περαιτέρω ”ορθολογικοποίησης” του πλέγματος των θυγατρικών και των ποσοστών που έχει άμεσα η ”μητρική” στις άλλες), ή θα περάσει πιο σύντομα στην… τελική φάση, δεν το γνωρίζουμε.

Είναι όμως πολύ πιθανό ότι με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο, είτε μέσα στο μήνα, είτε από Φθινόπωρο, θα έχουμε εξελίξεις.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v