Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Μαϊ 27 2013

Η ΔΕΗ και το "κράτος" των εργολάβων στα ορυχεία της

Η ΔΕΗ και το

Το ότι επικρατούν συνθήκες σκλαβοπάζαρου σε πολλές από τις εργασίες που αναθέτει η ΔΕΗ σε εργολάβους, κυρίως στα ορυχεία, είναι γνωστό. Το ότι υπάρχει ανοχή αν όχι της διοίκησης της επιχείρησης, οπωσδήποτε της υπαλληλικής ιεραρχίας στο φαινόμενο δεν χρειάζεται να το πει κανείς. Τα γεγονότα το αποδεικνύουν, καθώς δεν θα ήταν δυνατόν να συμβεί αυτό που κατέγραψε ο τοπικός τύπος της Πτολεμαΐδας.

Συγκεκριμένα, την περασμένη εβδομάδα, μετά από καταγγελίες εργαζομένων σε εργολάβους που έχουν αναλάβει έργα στο ορυχείο Μαυροπηγής, μικτό κλιμάκιο του ΙΚΑ, της Επιθεώρησης Εργασίας και του Εργατικού Κέντρου επιχείρησε να πραγματοποιήσει επιτόπιο έλεγχο.

Μόνο που τη μοναδική πρόσβαση στο ορυχείο την είχε αποκλείσει μεγάλο μηχάνημα έργων του εργολάβου. Όταν τελικά κατόρθωσαν να φτάσουν στον «τόπο του εγκλήματος», δεν βρήκαν ψυχή. Μηχανήματα και οχήματα των εργολάβων βρίσκονταν παρατημένα και οι χειριστές τους εξαφανισμένοι.

Έτσι οι άνθρωποι του κλιμακίου απευθύνθηκαν στον προϊστάμενο του ορυχείου ζητώντας από αυτόν τα στοιχεία των εργολάβων και των εργαζομένων, διαφορετικά θα επιβάλουν κυρώσεις στην ίδια τη ΔΕΗ.

Το πιο πιθανό είναι ότι τελικά οι εργολάβοι θα μείνουν στο απυρόβλητο και τις κυρώσεις θα τις πληρώσει η ΔΕΗ, που είναι η πιο εύκολη λύση για να κλείσει η υπόθεση και να συνεχιστεί το ίδιο, προσοδοφόρο για πολλούς, καθεστώς.

Αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι στις «κακές» ιδιωτικές επιχειρήσεις, τουλάχιστον στις σοβαρές, οι συμβάσεις ανάθεσης εργασιών σε εργολάβους περιλαμβάνουν πολύ συγκεκριμένους όρους για τον έλεγχο της τήρησης της εργατικής νομοθεσίας σε ό,τι αφορά τους απασχολούμενους, με ρήτρες παρακράτησης της αμοιβής κ.λπ.

Στον «καλό» όμως δημόσιο τομέα, και η ΔΕΗ συνεχίζει να είναι δημόσιος τομέας, όπως δείχνουν τα πράγματα, το «μπάτε σκύλοι αλέστε» είναι ο κανόνας και η τήρηση των νόμων η εξαίρεση. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v