Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Ιουν 3 2013

"Στα κάγκελα" και βουλευτές της ΝΔ για ενεργειακό κόστος

Στα κάγκελα και βουλευτές της ΝΔ για ενεργειακό κόστος

Θα περιμένουν να κλείσει και η τελευταία ελληνική βιομηχανία και μετά θα πάρουν μέτρα για τη μείωση των τιμολογίων του ηλεκτρικού;

Το ερώτημα, όσο και αν είναι υποθετικό, έτσι όπως εξελίσσονται τα πράγματα γίνεται όλο και πιο πραγματικό.

Οι δεσμεύσεις που ανέλαβε η κυβέρνηση ακόμη και σε επίπεδο πρωθυπουργού, έναντι της εγχώριας βιομηχανίας, παίρνουν πλέον τα χαρακτηριστικά προεκλογικών εξαγγελιών.

Την ίδια στιγμή, οι ενεργοβόρες επιχειρήσεις συνεχίζουν να χάνουν αγορές και κλείνουν παραγωγικές μονάδες μην αντέχοντας το κόστος ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου που τους χρεώνουν τα κρατικά μονοπώλια (πρόσφατο παράδειγμα το εργοστάσιο Χαλκίδας της ΑΓΕΤ).

Η ζοφερή εικόνα άρχισε να καταγράφεται στα αποτελέσματα πρώτου τριμήνου του 2013 και την αντιλαμβάνονται όλοι, εκτός από αυτούς που καθορίζουν τις τύχες αυτού του τόπου.Την κυβερνητική ασυνέπεια την επισημαίνουν με ερώτησή τους προς τον υπουργό ΠΕΚΑ οι βουλευτές της Ν.Δ. Μιχάλης Παπαδόπουλος (Κοζάνη) και Στάθης Κωνσταντινίδης (Φλώρινα).

Αυτό που τονίζουν είναι πως παρότι η κυβέρνηση δεσμεύτηκε για μείωση του κόστους ηλεκτρικής ενέργειας κατά 16% στη μέση τάση αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου, και εφαρμογή ρήτρας διακοπής στην υψηλή τάση που θα μείωνε το κόστος ηλεκτρικού κατά 10 ευρώ οι 1.000 κιλοβατώρες, τίποτε δεν έχει γίνει ακόμη.

Επίσης, οι ερωτώντες βουλευτές ζητούν να μάθουν τι θα κάνει η κυβέρνηση για τις τιμές φυσικού αερίου, που είναι από τις υψηλότερες στην Ευρώπη.

Οι δύο βουλευτές, που προέρχονται από νομούς με λιγνιτική παραγωγή, λένε κάτι πολύ απλό στην κυβέρνηση, αλλά και στη ΔΕΗ. Κρατήστε στη ζωή τις ενεργοβόρες βιομηχανίες, γιατί μόνο έτσι θα διατηρηθούν στη ζωή και οι λιγνιτικές μονάδες. Οι συνθήκες πλέον δεν είναι οι ίδιες όπως πριν από μερικά χρόνια εξαιτίας της μεγάλης παραγωγής  ηλεκτρικού από ΑΠΕ.

Αυτό όμως δεν δείχνουν να το καταλαβαίνουν ούτε στην κυβέρνηση, ούτε και στη ΔΕΗ.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v