Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Σεπ 7 2006

Η ΕΥΡΩΣ, τα κεφάλαια και οι λογιστικές υπεραξίες

Πολλοί ήταν εκείνοι που περίμεναν στις 31 Αυγούστου την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των εταιρειών που βρίσκονται σε επιτήρηση προκειμένου να δράσουν αναλόγως.

Μεταξύ αυτών και οι Ευρωπαϊκές Συμμετοχές, οι οποίες με σχετική δήλωσή τους ανέφεραν ότι ”το σύνολο των ιδίων κεφαλαίων παύει να είναι μικρότερο του 50% του μετοχικού κεφαλαίου, οπότε...”.

Η τιμή της μετοχής την περασμένη Παρασκευή σημείωσε γενναία άνοδο (πάνω από 8%) και τα εβδομαδιαία κέρδη ανήλθαν σε 13,04%, επίδοση που την κατέταξε στη 14η θέση στη λίστα των τίτλων με τις υψηλότερες εβδομαδιαίες αποδόσεις.

Η εισηγμένη εταιρεία βέβαια δεν είπε ψέματα (απλώς εφάρμοσε κατά γράμμα τα ΔΛΠ), ωστόσο, διαβάζοντας κάποιος προσεκτικά τις εξαμηνιαίες λογιστικές της καταστάσεις, δεν αποκομίζει τις καλύτερες των εντυπώσεων.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή.

Οι Ευρωπαϊκές Συμμετοχές ξεκίνησαν τη φετινή χρήση με αρνητικά ίδια κεφάλαια και στο πρώτο εξάμηνο υποχρεώθηκαν σε νέες ζημίες, παρά την άνοδο των πωλήσεων και το θετικό EBITDA.

Πώς όμως με αρχική αρνητική καθαρή θέση και με ζημίες στο εξάμηνο τα ίδια κεφάλαια εμφανίζονται θετικά, και μάλιστα ικανά να υπερβούν το 50% του μετοχικού κεφαλαίου;

Ας είναι καλά όμως η Σοφοκλέους. Συγκεκριμένα, προέκυψαν (λογιστικές) θετικές υπεραξίες ύψους 10,66 εκατ. ευρώ από το ράλι της τιμής της μετοχής της θυγατρικής της Περσεύς. Έλα όμως που από την 30ή Ιουνίου έως σήμερα η τιμή της μετοχής της Περσεύς έχει υποχωρήσει σημαντικά...

Αν λοιπόν κάναμε τους υπολογισμούς με βάση την τρέχουσα τιμή της μετοχής της Περσεύς, τότε τα ίδια κεφάλαια της εισηγμένης ούτε το 50% του μετοχικού κεφαλαίου θα έφταναν, ούτε ενδεχομένως να ήταν θετικά.

Και όλα αυτά σε έναν όμιλο που αντιμετωπίζει σημαντικά προβλήματα, με το σύνολο του τραπεζικού δανεισμού του να προσεγγίζει τα 52 εκατ. ευρώ, χωρίς στο ποσό αυτό να συνυπολογίζεται και η χρηματοδοτική στήριξη του βασικού μετόχου (περιλαμβάνεται στις λοιπές βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις).

Κι έτσι ήρθε η προχθεσινή ”τούμπα” με το -7,68%!

Το θετικό, πάντως, είναι ότι γίνονται προσπάθειες να πουληθούν διάφορες συμμετοχές (με πρώτη αυτή στο ξενοδοχείο Sofitel), καθώς και να σημειώσει καλύτερες επιδόσεις η θυγατρική Περσεύς.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v