Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Σεπ 7 2006

Η Motor Oil, οι αρχές και η ενημέρωση των μετόχων

Ενδείξεις για ουσιαστικότατη στροφή προς την τήρηση των κανόνων της διαφάνειας, αλλά και της ισονομίας, προσέφερε εκ νέου χθες ο χειρισμός των χρηματιστηριακών αρχών απέναντι στη διαρροή πληροφοριών, για επικείμενη συμφωνία μεταξύ Motor Oil και Lukoil.

Σε μια επίδειξη ταχείας και αποτελεσματικής συνεργασίας μεταξύ Χρηματιστηρίου και Κεφαλαιαγοράς, γνωστοποιήθηκε έγκαιρα ότι αν δεν υπήρχε τοποθέτηση της εταιρίας, πριν την έναρξη της διαπραγμάτευσης, θα έβαζαν τη μετοχή σε προσωρινή αναστολή.

Η απάντηση ήλθε έστω και την τελευταία στιγμή, ήταν όμως ασαφής και εντελώς γενικόλογη.

Κατόπιν αυτού, οι αρχές δεν προχώρησαν μεν σε αναστολή, καθώς υπήρχε μια πρώτη τοποθέτηση, πλην όμως φαίνεται ότι ζήτησαν από την εταιρία να ξεκαθαρίσει καλύτερα τη... θέση της.

Κι αυτό έγινε, με νεότερη ανακοίνωση στην οποία ”κατόπιν σχετικής ενημέρωσης από το βασικό μέτοχο” η διοίκηση της Motor Oil δήλωσε ότι δεν υπάρχει συμφωνία για είσοδο της Lukoil στο μετοχικό της κεφάλαιο.

Ορθώς έπραξαν λοιπόν οι αρχές, ώστε να μην δημιουργείται η αίσθηση της έλλειψης ισονομίας απέναντι στους ισχυρούς (μια αίσθηση που εδώ και χρόνια απομακρύνει τους επενδυτές από τη Σοφοκλέους), δεν μπορούμε να μην ασχοληθούμε και με την άλλη πλευρά, αυτή της εταιρίας.

Ο νόμος είναι σαφής. Αν ένα επικείμενο σημαντικό γεγονός διαρρεύσει, η εισηγμένη την οποία αφορά είναι υποχρεωμένη να διαψεύσει ή να επιβεβαιώσει. Αυτό λέει το γράμμα του νόμου, κι αυτό με τη ”νομική έννοια” έγινε, έστω και με καθυστέρηση.

Υπάρχει όμως και το ”πνεύμα” του νόμου.

Μια εταιρία που σέβεται τους μετόχους της πρέπει να προσπαθεί για την πληρέστερη πληροφόρησή τους, ιδίως όταν έχουν υπάρξει συγκεκριμένες και… λεπτομερειακές διαρροές στον Τύπο.

Εν ολίγοις θα περιμέναμε από την εταιρία να δώσει καλύτερη ”γεύση” για τα τεκταινόμενα, προτού καν υπάρξει όχληση από τις αρχές.

Κι όχι να προσπαθεί να... ”κρύψει λόγια”.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v