Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Ιουλ 24 2013

Υπόθεση Ρέστη: Η FBB, τα κακά δάνεια και πώς ελέγχονται

Υπόθεση Ρέστη: Η FBB, τα κακά δάνεια και πώς ελέγχονται

Η σύλληψη του Β. Ρέστη με κατηγορίες υπεξαίρεσης και νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες προκάλεσε, όπως ήταν φυσικό, μεγάλο ντόρο.

Και ως συνήθως, γράφτηκαν και ειπώθηκαν υπερβολές.

Μία εξ αυτών ήταν ότι οι κατηγορίες αφορούν δάνεια 524 εκατ. ευρώ.

Όπως έγραψε χθες το Euro2day το υπόλοιπο δάνειο για το οποίο κατηγορείται ο κ. Ρέστης είναι 5,8 εκατ. ευρώ, μέρος του οποίου κατέληξε, μέσω δαιδαλώδους διαδρομής, σε λογαριασμό προσώπων που συνδέονται στενά με τον ίδιο.

Τα -μη εξυπηρετούμενα- δάνεια ύψους 524 εκατ. ευρώ είναι όσα έμειναν στην υπό εκκαθάριση τράπεζα (bad bank) μετά τη διάσπαση και την πώληση των υγιών στοιχείων ενεργητικού στην Εθνική.

Για τα παραπάνω δάνεια μάλιστα διενεργείται έλεγχος.

Ειδικότερα, τρεις εταιρείες που εξειδικεύονται σε αποτιμήσεις ακινήτων, πλοίων και ξενοδοχείων ανέλαβαν να σκανάρουν τις επιμέρους κατηγορίες χορηγήσεων και την τρέχουσα αξία των εξασφαλίσεων.

Ο έλεγχος θα μπορούσε να δώσει πλήρη εικόνα των προϋποθέσεων υπό τις οποίες χορηγήθηκαν τα δάνεια και κυρίως τα ναυτιλιακά που αποτελούσαν και το μεγαλύτερο μέρος των χορηγήσεων.

Ως εκ τούτου, θα μπορούσε να δώσει απαντήσεις που είτε δικαιώνουν είτε αποστομώνουν τις κακές γλώσσες οι οποίες κατηγορούσαν, επί χρόνια, την FBB για εξαγορές ναυτιλιακών δανείων στην ονομαστική τους αξία, από τράπεζες που δεν επιθυμούσαν να τα αναχρηματοδοτήσουν.

Και είναι κρίσιμο μετά τις «πληγές» που άφησε η υπόθεση Λαυρεντιάδη - Proton, να μη μείνουν σκιές και στην περίπτωση της FBB.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v