Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Σεπ 3 2013

Ιατρικό:Αντί να ενισχύσουν την εταιρία κάνουν ΔΠ

Ιατρικό:Αντί να ενισχύσουν την εταιρία κάνουν ΔΠ

Στις αρχές Αυγούστου η οικογένεια Αποστολόπουλου (ο ένας εκ των δύο μεγαλύτερων μετόχων της εισηγμένης) υπέβαλε προαιρετική δημόσια πρόταση για την αγορά του υπόλοιπου 66,7% των μετοχών του Ιατρικού Αθηνών.

Με άλλα λόγια, η οικογένεια Αποστολόπουλου δήλωσε διατεθειμένη να αγοράσει τοις μετρητοίς άλλα 57.853.677 μετοχές της εταιρείας προς 0,80 ευρώ τη μία, δηλαδή να καταβάλει «ζεστά» 46,28 εκατ. ευρώ και... κάτι ψιλά.

Την ίδια ώρα, ωστόσο, η ρευστότητα του Ιατρικού Αθηνών (όπως και των περισσότερων εταιρειών του κλάδου της ιδιωτικής υγείας) ζορίζεται για τα καλά. Το παραδέχεται άλλωστε και η ίδια η διοίκηση της εταιρείας στις εξαμηνιαίες λογιστικές καταστάσεις που εξέδωσε αυτές τις μέρες: «Σε ό,τι αφορά την ταμειακή ρευστότητα, η κατάσταση βελτιώθηκε λόγω των χρημάτων που εισπράχθηκαν από τη νοσηλεία αλλοδαπών ασθενών στο τέλος του έτους (2012), αλλά παραμένει δύσκολη λόγω...» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Άλλωστε, το καθαρό χρέος του ομίλου προς τις τράπεζες στις 30 Ιουνίου του 2013 ανήλθε στα 154,7 εκατ. ευρώ και ήταν σαφώς αυξημένο από το αντίστοιχο της 31ης/12/2012 (110,8 εκατ. ευρώ). Άλλο ένα στοιχείο είναι ότι ο όμιλος κατέβαλε το πρώτο φετινό εξάμηνο 4,5 εκατ. για τόκους.

Μετά από όλα αυτά, το ερώτημα που τίθεται είναι απλό: Γιατί η οικογένεια Αποστολόπουλου επέλεξε να δώσει αυτά τα 46,28 εκατ. ευρώ στους άλλους μετόχους και να μην τα τοποθετήσει μέσα στην εταιρεία (π.χ. με τη μορφή αύξησης μετοχικού κεφαλαίου, ή μετατρέψιμου ομολογιακού) προκειμένου να τη βοηθήσει σε μια περίοδο δύσκολης ρευστότητας;

Οι τράπεζες βλέπουν θετικά μια τέτοια κίνηση;

Και οι μέτοχοι μειοψηφίας με τη σειρά τους τι θα πρέπει να σκεφτούν;

ΥΓ.: Ο Σύνδεσμος Επενδυτών Διαδικτύου, με αφορμή τη συγκεκριμένη δημόσια πρόταση, απέστειλε ανοιχτή επιστολή προς την κυβέρνηση και τους φορείς εκφράζοντας τη δυσφορία του για το ύψος του τιμήματος, αλλά και για το περιεχόμενο του θεσμικού πλαισίου γύρω από τις δημόσιες προτάσεις.

Το περιεχόμενο της ανοιχτής επιστολής έχει ως εξής:

"ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ

Προς:
Υπουργείο Οικονομικών
Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς
Χρηματιστήριο Αθηνών
Φορείς Κεφαλαιαγοράς
ΜΜΕ

Θέμα: Προαιρετική δημόσια πρόταση της εταιρείας «ΙΑΤΡΙΚΟ ΑΘΗΝΩΝ ΕΜΠΟΡΙΚΗ Α.Ε.»

Ο Σύνδεσμος Επενδυτών & Διαδικτύου, με αφορμή τη δημόσια πρόταση της εταιρείας «ΙΑΤΡΙΚΟ ΑΘΗΝΩΝ ΕΜΠΟΡΙΚΗ Α.Ε» σε τιμή που αντιπροσωπεύει ποσοστό μικρότερο του 55% της λογιστικής αξίας, σύμφωνα με τις οικονομικές καταστάσεις της 31ης Μαρτίου 2013, εκφράζει, για πολλοστή φορά, την έντονη δυσαρέσκειά του για τον νομό 3461/2006 περί δημοσίων προτάσεων και τις τροποποιήσεις του με τον νόμο 4141/2013.

Έχουμε επανειλημμένα επικρίνει τον συγκεκριμένο νόμο επισημαίνοντας ότι «επιτρέπει ληστρικές δημόσιες προτάσεις» εις βάρος των μετόχων μειοψηφίας και ότι οι προβλέψεις του νομικού πλαισίου για το τι αποτελεί «δίκαιο και εύλογο» τίμημα είναι ανεπαρκείς.

Για άλλη μία φορά διαπιστώνουμε ότι το θέμα της αποτίμησης, εδώ και πάνω από μία δεκαετία, αντί να είναι πεδίο ελέγχου, αποτελεί «πεδίο δράσης» για βασικούς μετόχους και αποτιμητές. Οι «υπερτιμήσεις» των εισαγωγών προς διαπραγμάτευση και των εξαγορών εταιρειών συμφερόντων βασικών μετόχων συμβαδίζουν με τις «υποτιμήσεις» των δημοσίων προτάσεων και τις πωλήσεις προς τους βασικούς μετόχους.

Εφιστούμε την προσοχή των μετόχων μειοψηφίας της «ΙΑΤΡΙΚΟ ΑΘΗΝΩΝ ΕΜΠΟΡΙΚΗ Α.Ε.» στο γεγονός ότι πέραν του μεγαλομετόχου της εταιρείας, ο οποίος σύμφωνα με τις πρόσφατες ανακοινώσεις κατέχει πλέον το 35% των κοινών μετοχών, υπάρχει και η «ASKLEPIOS INTERNATIONAL GmbH» που κατέχει περίπου 30% των κοινών μετοχών.

Καλούμε την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς να επανεξετάσει το νομικό πλαίσιο που άπτεται των αποτιμήσεων από μηδενική βάση και με τη συμμετοχή όλων των φορέων της αγοράς. Οι μέχρι τώρα «πρωτοβουλίες» και «τροποποιήσεις» κρίνονται πλέον απολύτως ανεπαρκείς για την προστασία των μετόχων μειοψηφίας.

Καλούμε τέλος τους επαγγελματικούς φορείς της Ελληνικής Κεφαλαιαγοράς να φέρουν σε επαφή τους πελάτες των μελών τους, που είναι μέτοχοι της «ΙΑΤΡΙΚΟ ΑΘΗΝΩΝ ΕΜΠΟΡΙΚΗ Α.Ε.» με τον ΣΕΔ, για να οργανώσουμε από κοινού τις επόμενες δράσεις μας. Για το Διοικητικό Συμβούλιο

Ο Πρόεδρος               Ο Γεν. Γραμματέας
Μπάμπης Εγγλέζος           Γιάννης Σαρρής"

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v