Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Σεπ 6 2013

Οι επιχειρήσεις και η... Λερναία Ύδρα της γραφειοκρατίας

Οι επιχειρήσεις και η... Λερναία Ύδρα της γραφειοκρατίας

Σε 780 κόλλες χαρτί τυλίγει η γραφειοκρατία το επιχειρείν. Σε αυτές τις 780 σελίδες καταγράφονται τα προβλήματα σε σχέση με την αδειοδότηση των επιχειρήσεων, αποδεικνύοντας πόσο μπερδεμένα είναι τα πράγματα για κάποιον που θέλει ακόμη να επενδύσει στη χώρα.

Και αν ο όγκος των σελίδων δεν σας τρόμαξε, θα θέλαμε να σας πληροφορήσουμε ότι ως νέα βιομηχανία χρειάζεστε τετραπλάσιο χρόνο από αυτόν που προβλέπεται από τη νομοθεσία για να λάβετε άδεια έγκρισης περιβαλλοντικών όρων.

Αν παρ' όλα αυτά ούτε και τώρα έχετε αγανακτήσει, γιατί έχετε πάθει ανοσία, θέλουμε να σας ενημερώσουμε ότι για μια επένδυση ύψους 2,5 εκατ. ευρώ σε βιομηχανική δραστηριότητα τροφίμων (πραγματικό περιστατικό), που θεωρητικώς -σύμφωνα με το ισχύον πλαίσιο- θα έπρεπε να έχει κόστος ευκαιρίας 37.500 ευρώ, τελικά λόγω των καθυστερήσεων επιβαρύνεται με 63.500 ευρώ. Δηλαδή το κόστος ευκαιρίας -πόσο μειώνεται το κέρδος που θα μπορούσε άμεσα να αποφέρει μια νέα επένδυση, εξαιτίας του ρυθμιστικού πλαισίου- είναι σχεδόν διπλάσιο του προβλεπόμενου.

Φυσικά το καλύτερο σας το φυλάξαμε για το τέλος. Η πηγή του προβλήματος, όπως παραδέχθηκε πρόσφατα και ο αρμόδιος υπουργός Κωστής Χατζηδάκης, κρύβεται στους 47 σχετικούς νόμους για τις αδειοδοτήσεις, στα 11 Προεδρικά Διατάγματα, στις 19 υπουργικές αποφάσεις, στα 14 Βασιλικά, Υγειονομικά και Πολεοδομικά Διατάγματα και στις 115 ρυθμίσεις γενικού ενδιαφέροντος.

Αν αναρωτιέστε πώς σκοπεύει η ελληνική πολιτεία να αντιμετωπίσει αυτήν τη Λερναία Ύδρα της πολυνομίας, θα θέλαμε να σας πληροφορήσουμε ότι σκοπεύει να ψηφίσει μέχρι το τέλος του έτους έναν ΝΕΟ νόμο για το "Στρατηγικό Πλαίσιο Απλοποίησης της Αδειοδότησης των Επιχειρήσεων", ο οποίος θα τεθεί σε πλήρη εφαρμογή στα τέλοη του 2014, όπως είπε ο Κ. Χατζηδάκης.

Τώρα, τι θα γίνει με τους υπάρχοντες νόμους, προεδρικά διατάγματα, υπουργικές αποφάσεις, ρυθμίσεις, υγιειονομικά, πολεοδομικά και βασιλικά διατάγματα, αυτά θα κριθούν από την ίδια τη... ζωή. Που σημαίνει ότι ο στόχος είναι ναι μεν να υπάρξει ένας νόμος ο οποίος θ' αντικαθιστά τους προηγούμενους, αλλά αυτό είναι μια περίπλοκη νομική δουλειά

Γι' αυτόν τον λόγο χρειάζεται προσοχή, όπως παραδέχθηκε και ο υπουργός...

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v