Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Οκτ 16 2006

Active 2: Το ”πρόβλημα” της αύξησης

Και πάμε τώρα στα πιο σοβαρά προβλήματα της Active Επενδυτικής.

Η εισηγμένη εταιρία έχει νομικό πρόβλημα επάρκειας ιδίων κεφαλαίων (απαιτείται ελάχιστο ύψος 10 εκατ., όταν στις 31 Δεκεμβρίου διέθετε μόλις 7,5 εκατ.) και για τον λόγο αυτόν προχωρεί σε αύξηση κεφαλαίου με καταβολή μετρητών και δικαίωμα συμμετοχής των παλαιών μετόχων (14 νέες προς 10 παλαιές προς 1,23 ευρώ).

Σε περίπτωση πλήρους κάλυψης της έκδοσης, θα αντληθούν 4,18 εκατ., αλλά απαιτείται τουλάχιστον η άντληση 2,519 εκατ. ευρώ (δηλαδή το 60,3% της έκδοσης). Αν δεν γίνει αυτό, η αύξηση κεφαλαίου θα ματαιωθεί, τα ποσά θα επιστραφούν στους συμμετέχοντες στην έκδοση και η Active... θα βρεθεί ”επί ξύλου κρεμάμενη”.

Το εγχείρημα της επιτυχίας της αύξησης κεφαλαίου (άρα και του μέλλοντος της εταιρίας) καθίσταται ακόμη πιο αγωνιώδες, αν κάποιος συνεκτιμήσει την τρέχουσα μετοχική σύνθεση του χαρτοφυλακίου της εισηγμένης εταιρίας και το τι έχει προηγηθεί κατά τους τελευταίους μήνες. Έχουμε λοιπόν και λέμε:

- Ο κ. Ηλίας Μπογδάνος είχε δηλώσει από τον Ιούνιο ότι δεν θα συμμετάσχει πλήρως στην αύξηση κεφαλαίου και έκτοτε προχώρησε σε μαζικές εκποιήσεις μετοχών, με αποτέλεσμα το ποσοστό που ελέγχει άμεσα ή έμμεσα να συρρικνωθεί από το 39% στο 10,94%...

- Σήμερα, ο βασικότερος μέτοχος της Active Επενδυτικής είναι το γνωστό fund της Laxey με 25% και το βασικό ερώτημα είναι το εξής:

Συμφέρει τη Laxey σήμερα να αγοράσει νέες μετοχές της Active προς 1,23 ευρώ, όταν η εσωτερική αξία κάθε μετοχής βρίσκεται μόλις στο 1,09 ευρώ (10 Οκτωβρίου), δηλαδή με premium 12,8%;

Ή μήπως τη συμφέρει καλύτερα να μη συμμετάσχει στην αύξηση κεφαλαίου, να τεθεί η Active υπό εκκαθάριση και να αντλήσει 1,09 ευρώ ανά μετοχή (μείον κάποια περιορισμένα έξοδα) αντί των 89 λεπτών που έκλεισε η μετοχή στο ταμπλό την Παρασκευή;

Στη μέχρι τώρα πορεία της, η Laxey δεν θέλησε ποτέ μέχρι σήμερα να αναλάβει το management επενδυτικής εταιρίας, πράγμα που θα αναγκαστεί να κάνει αν καλύψει η ίδια μεγάλο ποσοστό της τρέχουσας έκδοσης.

Εμείς σταματούμε προς το παρόν εδώ και αναμένουμε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v