Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Νοε 1 2006

ΝΕΛ: Τα ”παραλειπόμενα” μιας… μη-αύξησης

Από την άλλη πλευρά, ”μας τελείωσε” ξαφνικά και η ”μεγάλη αύξηση κεφαλαίου” που είχε προαναγγείλει η ΝΕΛ, γεγονός που μάλλον δεν ξάφνιασε κανέναν από τους γνώστες του χώρου, για δύο λόγους.

Πρώτον, τα χρήματα ήταν πολλά (πάνω από 93 εκατ. ευρώ) και δεύτερον, η τιμή που είχε προταθεί (1,5 ευρώ ανά μετοχή) ήταν έως και… εξωπραγματική δεδομένων των χρηματιστηριακών τιμών στις οποίες βρισκόταν η μετοχή όλο αυτό το διάστημα.

Προσέξτε όμως το εξής: Η γενική συνέλευση δεν προχώρησε σε κάποια αλλαγή όρων της αύξησης, ή γενικότερα σε μια αύξηση μικρότερου ύψους.

Απλώς δεν έλαβε καμία απόφαση για αύξηση, χωρίς να αιτιολογήσει στην ανακοίνωσή της αυτή την ”αλλαγή πλεύσης”.

Την ανεπίσημη ”αιτιολόγηση” ότι μια αύξηση θα ήταν... χρονοβόρα τη θεωρούμε ολίγον σαθρή για λόγους που θα αντιληφθείτε στη συνέχεια.

Ουσιαστικά ένα πράγμα έκανε αυτή η συνέλευση.

Μετέτρεψε την παλαιότερη απόφαση για έκδοση μετατρέψιμου ομολογιακού δανείου (ΜΟΔ), ύψους έως 90 εκατ. ευρώ, ΥΠΕΡ των παλαιών μετόχων (απόφαση που είχε λάβει από τις αρχές του… Ιουλίου η ΝΕΛ) σε απόφαση για μετατρέψιμο ομολογιακό, από το οποίο ΠΑΡΑΙΤΟΥΝΤΑΙ οι… παλαιοί μέτοχοι.

Ωστόσο, το οποιοδήποτε ομολογιακό δεν είναι υποκατάστατο της αύξησης κεφαλαίων, έως ότου -αν και όταν- μετατραπεί σε μετοχές.

Μια αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ενισχύει τα κεφάλαια της εταιρίας και μειώνει τη σχέση ξένων (υποχρεώσεις) προς ίδια κεφάλαια.

Ένα δάνειο, ακόμη κι αν είναι μετατρέψιμο, δημιουργεί καταρχήν ”χρέος” απέναντι στον ”δανειστή”, ο οποίος λαμβάνει και τόκους.

Κι έτσι η σχέση ξένων προς ίδια κεφάλαια αυξάνεται, ενώ ο δανειστής πάντα ”προηγείται” των μετόχων σε… δυσάρεστες καταστάσεις.

Συνεπώς, αν δεν μειώσει με αυτά τα χρήματα άλλα υπάρχοντα δάνεια, η ΝΕΛ θα αυξήσει τον δανεισμό της, τουλάχιστον έως ότου μετατραπεί το ομολογιακό σε μετοχές.

Κι ένα ”φλέγον” θέμα που θα πρέπει να ενδιαφέρει τους παλαιούς μετόχους, όταν και αν συναφθεί τελικά αυτό το δάνειο, είναι η σχέση μετατροπής των ομολογιών σε μετοχές, ώστε να ξέρουν σε ποια τιμή θα μπορούν να μετατρέψουν τις ομολογίες τους σε νέες μετοχές, οι ομολογιούχοι!

Το λέμε αυτό διότι σε άλλες εταιρίες, τέτοια μετατρέψιμα ομολογιακά έγιναν αφορμή για σημαντικές… παρεξηγήσεις!

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v