Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Νοε 2 2006

ELBISCO: Tα μεγάλα ερωτήματα που... αιωρούνται!

Όταν το 1994 η τότε Ελληνική Εταιρία Μπισκότων (νυν Elbisco) εισερχόταν στη Σοφοκλέους σημείωνε κέρδη πάνω από 1,5 δισ. παλαιές ελληνικές δραχμές (περίπου 4,4 εκατ. ευρώ).

Έκτοτε, η εισηγμένη προχώρησε το 2000 σε μια μεγάλη αύξηση κεφαλαίου (47,3 εκατ. ευρώ) μέσω της οποίας απέκτησε συμμετοχές σε άλλες γνωστές εταιρίες του ομίλου Φιλίππου, όπως η Elite, ο Βοσινάκης, η ΕΒΓΑ, η Zito Luks στα Σκόπια κ.ά.

Και σαν να μην έφτανε αυτό, τρία χρόνια αργότερα, η εισηγμένη προχώρησε στην έκδοση τριετούς μετατρέψιμου ομολογιακού δανείου ύψους 23,6 εκατ. ευρώ, που σε μεγάλο βαθμό χρησιμοποίησε για να αποκτήσει και άλλα μερίδια των παραπάνω εταιριών (Elite, Zito Luks).

Δημιουργήθηκε λοιπόν ένας καθετοποιημένος όμιλος με γνωστότατα brand names, εκτεταμένα δίκτυα διανομών, διεθνοποιημένη παρουσία και φυσικά ένα πολύ ”γερό επιχειρηματικό όνομα” στη θέση του βασικού μετόχου.

Παρ’ όλα αυτά όμως, ο εισηγμένος όμιλος εδώ και τόσα χρόνια δεν μπορεί να επιτύχει ούτε ένα ευρώ κέρδος!

Κι όχι μόνον αυτό, το ομολογιακό έληξε χωρίς να μετατραπεί (η πορεία της μετοχής δεν βοήθησε) και για να αποπληρωθεί οι βασικοί μέτοχοι έβαλαν από την τσέπη τους 15 εκατ. ευρώ, τα οποία θέλουν να ”κεφαλαιοποιήσουν” τώρα, μέσω της επικείμενης αύξησης κεφαλαίου που σχεδιάζουν!

Το ζήτημα που προκύπτει για τους επενδυτές είναι να εξηγήσει ο εισηγμένος όμιλος (που μάλιστα διαπραγματεύεται με 102 εκατ. κεφαλαιοποίηση στο ταμπλό της Σοφοκλέους) στην επικείμενη γενική συνέλευση του Νοεμβρίου, τα ακόλουθα:

-Γιατί τόσα χρόνια δεν κατάφερε να πετύχει τους στόχους του;



-Τι ήταν αυτό που έκανε την ΕΛΓΕΚΑ να ”αλλάξει δρόμο” και να μην αναλάβει τον ρόλο του στρατηγικού συνεταίρου;

-Πώς θα καταφέρει να επιτύχει αυτό που δεν κατάφερε εδώ και τουλάχιστον επτά χρόνια, ήτοι να επιτύχει μια, τουλάχιστον ”αξιοπρεπή”, κερδοφορία;

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v