Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Οκτ 18 2013

Η ΕΤΕ, το ταμείο Αυτασφάλισης και το δάνειο από Τ.Τ.

Η ΕΤΕ, το ταμείο Αυτασφάλισης και το δάνειο από Τ.Τ.

Λήγουν όπου να ναι τα δύο δάνεια, αθροιστικού ύψους κοντά στα 50 εκατ. ευρώ, που έλαβε το Ταμείο Αυτασφάλισης της Εθνικής από το Τ.Τ.

Τα δύο δάνεια ελήφθησαν το 2009 προκειμένου το Ταμείο να συμμετάσχει στην τότε αύξηση κεφαλαίου της Εθνικής και ως ενέχυρο δόθηκαν μετοχές ΕΤΕ, ομόλογα και Αμοιβαία Κεφάλαια.

Η αξία των ενεχύρων λόγω της κρίσης και του PSI κατακρημνίστηκε (κάτω από 10 εκατ. ευρώ), με αποτέλεσμα να ληφθεί πρόβλεψη για το δάνειο όταν εξυγιάνθηκε το Τ.Τ. κατά το ποσό των εξασφαλίσεων που έλειπε.

Με δεδομένο μάλιστα ότι το Ταμείο εξυπηρετεί κανονικά τους τόκους των δανείων, αυτά παρέμειναν στο νέο Τ.Τ. και δεν πέρασαν στην υπό εκκαθάριση τράπεζα. Λόγω της αδυναμίας εξόφλησης το δάνειο πρέπει να ανανεωθεί και το Τ.Τ. σε συνεννόηση με την Eurobank ζητούν, όπως ακούμε, περισσότερες εξασφαλίσεις καθώς το Ταμείο διαθέτει και ακίνητη περιουσία.

Ο κίνδυνος για το Ταμείο και δευτερευόντως για τους πιστωτές του είναι η επιμονή της τρόικας (μέσω DG Comp) για το αν το Ταμείο είναι ή όχι βιώσιμο.

Ακούμε, πάντως, ότι οι όποιες αποφάσεις έχουν μετατεθεί για το 2014, οπότε κάποιος χρόνος υπάρχει...

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v