Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Νοε 13 2013

Το «βαθύ κράτος» της ΔΕΗ και η επίθεση στη ΡΑΕ

Το «βαθύ κράτος» της ΔΕΗ και η επίθεση στη ΡΑΕ

Η απαξίωση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, των αποφάσεων που εκδίδει και η ηθελημένη παραβίαση νόμων και κανονισμών είναι η συνέχεια του ιδιότυπου αντάρτικου που ξεκίνησε η ΔΕΗ, μετά την έκδοση της απόφασης του διαιτητικού δικαστηρίου σχετικά με την τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας για το Αλουμίνιο.

Η επίθεση που δέχτηκε σειρά αποφάσεων της ΡΑΕ από την ηγεσία της ΔΕΗ και η επιχειρηματολογία που συνεχίζει να χρησιμοποιεί είναι κάτι που ανησυχεί ιδιαίτερα την αγορά.

Και αυτό επειδή ο ρόλος των Ρυθμιστών σε επίπεδο Ε.Ε., έτσι όπως προσδιορίζεται από τις κοινοτικές οδηγίες και την εθνική νομοθεσία, είναι αυτό ακριβώς που υποδηλώνει ο τίτλος τους, ενώ επιπλέον αποτελούν το θεσμοθετημένο «καταφύγιο» καταναλωτών και παικτών της αγοράς έναντι των όποιων αυθαιρεσιών των μονοπωλίων ή των εταιρειών με υπερδεσπόζουσα θέση στην αγορά. 

Αυτό όμως που ανησυχεί ακόμη περισσότερο την αγορά, ιδίως στη σημερινή αρνητική συγκυρία, είναι η «αφασία» που επιδεικνύουν οι πολιτικοί προϊστάμενοι της ΔΕΗ, μια που το 51% των μετοχών της εξακολουθεί να το ελέγχει το Δημόσιο.

Το να αφήνεται ανενόχλητο το «βαθύ κράτος» της ΔΕΗ να παραβιάζει νόμους, να μην αναγνωρίζει αποφάσεις δικαστηρίων στα οποία προσέφυγε και να εξαπολύει επιθέσεις κατά του Ρυθμιστή, εκτός από το ότι θα το πληρώσει η κοινωνία και η οικονομία με απώλεια θέσεων εργασίας και εισοδημάτων, θα καταλήξει εν τέλει σε μπούμερανγκ και για το ίδιο το πολιτικό προσωπικό, που εμφανίζεται να κλείνει το μάτι στη συνεχιζόμενη υπονόμευση των θεσμών από την επιχείρηση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v