Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Παρ 10 Ιαν

O Φιλιππίδης, τα κόκκινα δάνεια και η... μισή αλήθεια

O Φιλιππίδης, τα κόκκινα δάνεια και η... μισή αλήθεια

Υπεραμυνόμενος της θητείας του στο Τ.Τ. ο κ. Άγγ. Φιλιππίδης μιλώντας χθες σε τηλεοπτικό σταθμό επικαλέστηκε τα στοιχεία της BlackRock I.

Με βάση τα ευρήματα της πρώτης άσκησης προσομοίωσης που διενήργησε ο αμερικανικός οίκος στην Ελλάδα το 2011 το Τ.Τ. εμφάνιζε, με μόλις 5%, τον χαμηλότερο δείκτη επισφαλειών μεταξύ όλων των τραπεζών, είπε ο κ. Φιλιππίδης.

Πράγματι η πρώτη ανάγνωση των στοιχείων επιβεβαιώνει τον πρώην διευθύνοντα σύμβουλο του Τ.Τ., μια προσεκτικότερη, όμως, ματιά αλλάζει την εικόνα.

Με βάση την BlackRock I, τα μη εξυπηρετούμενα επιχειρηματικά δάνεια του Τ.Τ. διαμορφώνονταν στο δυσμενές σενάριο στο 33,2% των χορηγήσεων της κατηγορίας, ποσοστό υπερδιπλάσιο από το αντίστοιχο των άλλων μεγάλων τραπεζών.

Αν μάλιστα συνυπολογισθεί ότι το Τ.Τ. πήρε άδεια να παρέχει δάνεια σε επιχειρήσεις μόλις το 2007, ενώ από το 2010 νέες χορηγήσεις δίνονταν με το σταγονόμετρο, γίνεται αντιληπτό ότι η επιδείνωση επήλθε σε δάνεια που ως επί το πλείστον χορηγήθηκαν την εποχή Φιλιππίδη.

Με δεδομένο, όμως, ότι το ύψος του χαρτοφυλακίου εταιρικών χορηγήσεων ήταν μικρό ως προς το σύνολο των χορηγήσεων, το πρόβλημα κρύφθηκε...

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v