Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Ιαν 9 2014

Πετρέλαιο: Η Ελλάδα δεν... χωρά στους σχεδιασμούς της Petroceltic

Πετρέλαιο: Η Ελλάδα δεν... χωρά στους σχεδιασμούς της Petroceltic

Εκτός επενδυτικών πλάνων για το 2014 αφήνει την Ελλάδα η Petroceltic, η οποία μαζί με τα ΕΛ.ΠΕ. και την Edison έχει προκριθεί για την πραγματοποίηση ερευνών στη θαλάσσια περιοχή του δυτικού Πατραϊκού Κόλπου.

Όπως προκύπτει από το πρόγραμμα επενδύσεων που δημοσιοποίησε η ιρλανδέζικη εταιρεία για ενημέρωση των μετόχων της, το 2014, θα διαθέσει 5 εκατομμύρια δολάρια για έρευνες μόνο στην Ιταλία, η οποία ως περιοχή ανήκει σε κοινό «πορτοφόλιο» με την Ελλάδα. Όπως αναφέρει συγκεκριμένα, το επενδυτικό της πρόγραμμα περιλαμβάνει γεωτρήσεις στη Ρουμανία και στο Κουρδιστάν, ενώ επιπλέον ερευνητικές δραστηριότητες θα αναληφθούν σε παραχωρήσεις που έχει σε Ιταλία, Αίγυπτο και Κουρδιστάν.

«Additional activity may also be undertaken in Italy, Egypt and Kurdistan» γράφει επί λέξει. Αλλά για την Ελλάδα τίποτα. Και είναι απόλυτα φυσικό, αφού αν δεσμευόταν για επενδύσεις στην Ελλάδα, τότε το πιθανότερο θα ήταν να βγει εκτεθειμένη απέναντι στους μετόχους της. Δυστυχώς τα παραπάνω είναι ακόμη μία ένδειξη της αρνητικής πραγματικότητας στον κλάδο της έρευνας υδρογονανθράκων. Παρά το κλίμα κινητικότητας και μεγάλου ενδιαφέροντος που καλλιεργείται από το ΥΠΕΚΑ, μια εταιρεία που συμμετέχει στην κοινοπραξία που έχει μειοδοτήσει για τον Πατραϊκό δεν σκοπεύει να ξοδέψει ούτε 1 σεντς στη χώρα μας.

Δεν χρειάζεται να πούμε τίποτε για το πόσο διαφορετικά θα ήταν τα πράγματα αν οι συμβάσεις με τις κοινοπραξίες είχαν υπογραφεί, αφού ο διαγωνισμός σέρνεται εδώ και δύο χρόνια.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v