Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Φεβ 4 2014

Το ιταλικό ενδιαφέρον για ΑΔΜΗΕ και το... μήνυμα της Βουλής

Το ιταλικό ενδιαφέρον για ΑΔΜΗΕ και το... μήνυμα της Βουλής
Συνεχείς επαφές με ανθρώπους της ενεργειακής αγοράς έχουν ανώτατα στελέχη της ιταλικής TERNA. Η εταιρεία, αντίστοιχη του ελληνικού ΑΔΜΗΕ, ελέγχει και διαχειρίζεται τα δίκτυα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας στη γειτονική χώρα και αποτελεί μια δυναμική και κερδοφόρα δημόσια επιχείρηση με κύκλο εργασιών περίπου 1,8 δισ. και καθαρά κέρδη στα επίπεδα των 460 εκατομμυρίων.

Όπως μαθαίνει ο ΧΑΜ, τα στελέχη της ΤERNA διερευνούν το συνολικό πλαίσιο, θεσμικό, πολιτικό και οικονομικό, σε σχέση με την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ. Το αν θα λάβουν μέρος στον διαγωνισμό ή όχι θα εξαρτηθεί από την αξιολόγηση των εκκρεμοτήτων που μπορεί να προκύψουν σε σχέση με εμπράγματα δικαιώματα επί της περιουσίας του ΑΔΜΗΕ, η ρύθμιση των οποίων δεν έγινε δυνατή μέσω του νομοσχεδίου που συζητείται στη Βουλή.

Εμείς πάντως θα συστήναμε στους Ιταλούς πριν λάβουν οριστικές αποφάσεις να ρίξουν μια ματιά στα πρακτικά των συζητήσεων στη Βουλή επί του νομοσχεδίου για τον ΑΔΜΗΕ, γιατί μόνο έτσι θα αποκτήσουν σφαιρική αντίληψη για το περιβάλλον στο οποίο θα κινηθούν.

Όπως π.χ. όταν ακούγεται από βουλευτή της αντιπολίτευσης πως η αξία του ελληνικού δικτύου είναι... 80 δισ. ευρώ, όταν το δεκαπλάσιο ιταλικό με τις 22 διεθνείς διασυνδέσεις αποτιμάται περίπου στα 10 δισ. ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v