Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Ιαν 30 2014

Πού εστιάζει το «τουρκικό πρόβλημα» της Εθνικής

Πού εστιάζει το «τουρκικό πρόβλημα» της Εθνικής

Το μεγαλύτερο πρόβλημα της Εθνικής στην Τουρκία δεν είναι η πτώση της λίρας. Σύμφωνα με αναλυτές η πτώση των τελευταίων δύο μηνών έχει μια επίπτωση της τάξης του 0,30% με 0,40% στο Core Tier I, όσο δηλαδή η κεφαλαιακή ενίσχυση από το deal της Πανγαία.

Μεγαλύτερο πονοκέφαλο στην Εθνική προκαλεί η πτώση των αποτιμήσεων στις τουρκικές τράπεζες και βεβαίως στη Finansbank.

Ως γνωστόν η Εθνική υποχρεούται βάσει του πλάνου αναδιάρθρωσης να μειώσει κατά 40% το ποσοστό της στη Finansbank ως το τέλος του 2015. Η διάθεση ποσοστού, τους επόμενους μήνες, καθίσταται πλέον δύσκολη.

Αφενός γιατί οι τουρκικές τράπεζες αποτιμώνται πλέον μία φορά τη λογιστική τους αξία, όταν πριν από μερικούς μήνες διαπραγματεύονταν 1,8 φορά το book value.

Αφετέρου γιατί με την αβεβαιότητα να κυριαρχεί για την πολιτική κατάσταση στη γείτονα και την πορεία της οικονομίας δύσκολα θα βρεθούν επενδυτές να καλύψουν IPO ή στρατηγικός επενδυτής να μπει στη Finansbank στα επίπεδα που έχει κατά νου η Εθνική.

Τέλος η ισοτιμία με το ευρώ επίσης δεν βοηθά.

Όλα αυτά συμβαίνουν, δε, σε ένα όχι και τόσο καλό timing. Πριν οριστικοποιηθούν δηλαδή οι κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών με βάση τόσο τη διαγνωστική μελέτη της BlackRock, όσο και τα business plans τους.

Και στα business plans ενδέχεται να συνυπολογισθούν οι πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων τις οποίες δεσμεύονται να υλοποιήσουν οι τράπεζες ως το 2016, όπως είχε συμβεί κατά αναλογίαν και με την προηγούμενη άσκηση προσομοίωσης.

Το πού αποτιμάται ως εκ τούτου η Finansbank θα παίξει ρόλο και στον προσδιορισμό των κεφαλαιακών αναγκών.

ΥΓ.: Η διοικητική ενίσχυση που ανακοινώθηκε τις προάλλες αποτελεί το πρώτο βήμα. Όπως έχει γράψει η στήλη θα υπάρξει και δεύτερο...

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v