Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Φεβ 25 2014

New Deal στην ενέργεια με... οσμή εκβιασμών

New Deal στην ενέργεια με... οσμή εκβιασμών

Αφορά τους παραγωγούς ΑΠΕ, το μεταφέρουμε με κάθε επιφύλαξη, ξέρουμε ότι συζητείται, αν όμως εφαρμοστεί, είναι βέβαιο ότι θα προκαλέσει σεισμό και ομαδικές προσφυγές στα εθνικά και τα κοινοτικά δικαστήρια.

Το «κουίζ» αφορά την υποχρεωτικότητα στην εφαρμογή του new deal για τους παραγωγούς ΑΠΕ, δηλαδή κούρεμα στις ταρίφες, διαγραφή απαιτήσεων για οφειλόμενα έως και τεσσάρων μηνών, μαζί με τα παρεπόμενα που είναι η επιμήκυνση των συμβάσεων πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας κ.λπ.

Αυτό που μαθαίνει λοιπόν ο ΧΑΜ είναι ότι το αγκάθι του new deal είναι να εξασφαλιστεί η αποδοχή του από τους παραγωγούς ΑΠΕ, ώστε να έχει άμεσο αποτέλεσμα, δηλαδή μηδενισμό του ελλείμματος, καθώς αρκετοί ετοιμάζονται να προσφύγουν σε ένδικα μέσα.

Για να επιτευχθεί ο στόχος, υπάρχει συγκεκριμένη πρόταση, δεν λέμε από ποιον, που αξιολογείται από νομική άποψη.

Σύμφωνα με αυτήν, η μη αποδοχή των όρων του new deal θα εξομοιώνεται με μονομερή εκ μέρους του παραγωγού καταγγελία της σύμβασης πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας. Άρα θα βγαίνει αυτομάτως εκτός αγοράς και η επένδυσή του θα χάνει την όποια αξία της.

Με απλά λόγια, ή δέχεται ο παραγωγός τις νέες ταρίφες κ.λπ., ή μένει με το φωτοβολταϊκό (για παράδειγμα) στο χέρι και με την προσωπική του περιουσία υποθηκευμένη στην τράπεζα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v