Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Μαρ 17 2014

Eurobank: Οι διαβεβαιώσεις στο ΤΧΣ και η παρέα της Ιρλανδίας

Eurobank: Οι διαβεβαιώσεις στο ΤΧΣ και η παρέα της Ιρλανδίας

Πακέτο αναλύσεων, τις οποίες εκπόνησαν οι σύμβουλοί της, έστειλε όπως ακούμε η διοίκηση της Eurobank στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Όπως μαθαίνουμε οι αναλύσεις καταρρίπτουν την εδραία πεποίθηση ότι αν η Eurobank ανακεφαλαιοποιηθεί εξ ολοκλήρου από ιδιώτες το ΤΧΣ θα δυσκολευθεί να ανακτήσει τα κεφάλαια ύψους τουλάχιστον 5,83 δισ. ευρώ που έβαλε στην τράπεζα.

Οι αναλύσεις επισημαίνουν ότι η κάλυψη της ΑΜΚ από ιδιώτες στο σύνολό της θα καταστήσει τη Eurobank την πρώτη συστημική ιδιωτική τράπεζα και αυτό σε συνδυασμό με το business plan και τη βελτίωση των συνθηκών στην οικονομία θα επιτρέψει την αποεπένδυση του Ταμείου σε σημαντικά υψηλότερες τιμές.

Η Eurobank μάλιστα παρουσίασε και επιστολές από ενδιαφερόμενα σχήματα να μπουν ως anchor investors που δηλώνουν ότι το ενδιαφέρον τους παραμένει αμείωτο...

Η Fairfax και η παρέα της Bank of Ireland 

Το ενδιαφέρον της Fairfax για να συμμετάσχει ως βασικός επενδυτής (anchor investor) στην αύξηση κεφαλαίου της τράπεζας είναι γνωστό.

Όπως έχει γράψει το Euro2day στην τελευταία, γνωστή, συνάντηση που είχε ο Prem Watsa με τη διοίκηση της Eurobank, τον περασμένο Ιανουάριο, το fund δήλωσε το ενδιαφέρον της κοινοπραξίας που εκπροσωπεί να βάλει ως 1,5 δισ. ευρώ στην ΑΜΚ.

Το ενδιαφέρον της ομάδας Fairfax παραμένει έκτοτε στο τραπέζι. Το μόνο που έχει αλλάξει είναι το ύψος των κεφαλαιακών αναγκών της τράπεζας το οποίο επιφέρει και αλλαγές στην τιμολόγηση.

Κατά τα υπόλοιπα, η ομάδα Fairfax δεσμεύεται να διακρατήσει τις μετοχές της Eurobank για 18 μήνες, ενώ συνδυαστικά η προσφορά του είναι αρκετά δυνατή, όπως σχολιάζουν στελέχη που παρακολουθούν εκ του σύνεγγυς τη διαδικασία.

Ακούμε ότι στην ομάδα της Fairfax συμμετέχει λίγο-πολύ η «παρέα» της Bank of Ireland. Η ομάδα, δηλαδή, επενδυτών (WL Ross & Co, Fidelity και Capital), που απέκτησε έναντι 1,1 δισ. ευρώ, τον Ιούλιο του 2011, το 34,9% της ιρλανδικής τράπεζας, συν η Mackenzie.

Έχοντας υψηλές υπεραξίες από την επένδυση στην Bank of Ireland, οι παραπάνω επενδυτές είναι ζεστοί για να αποτελέσουν τον στρατηγικό επενδυτή της Eurobank.

Αν οι πληροφορίες ισχύουν, τότε πρόκειται για ιδιαίτερα θετικό νέο.

Η απόκτηση στρατηγικής θέσης σε τράπεζα από Fidelity και Capital σηματοδοτεί με τον καλύτερο τρόπο την αλλαγή σελίδας για το Χ.Α. και την οικονομία, καθώς ανακτάται η εμπιστοσύνη από ισχυρά μακροπρόθεσμου ορίζοντα χαρτοφυλάκια.

ΥΓ.: Η Fairfax και η Fidelity συνεργάζονται ήδη στην περίπτωση της Eurobank Properties, καθώς απέκτησαν ποσοστά της εταιρείας και εν συνεχεία συμμετείχαν στην αύξηση κεφαλαίου.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v