Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Ιαν 17 2007

Η ”μαγική εικόνα” των Αμοιβαίων

Μπορεί οι περυσινές αποδόσεις των Μετοχικών και των Μικτών Αμοιβαίων Κεφαλαίων να εντυπωσίασαν, ωστόσο από την αγορά των Α/Κ ”πέταξαν” 5,64 δισ. ευρώ, καθώς οι εκροές ήταν κατά πολύ υψηλότερες από τις εισροές.

Κι όπως δείχνουν τα στατιστικά στοιχεία της Ένωσης Θεσμικών Επενδυτών, 7,3 δισ. ευρώ έφυγαν από τα Ομολογιακά Αμοιβαία, εκ των οποίων γύρω στα 2 δισ. κατευθύνθηκαν στα Funds of Funds κι άλλο 1 περίπου δισ. στα Διαχείρισης Διαθεσίμων.

Ειδικότερα τώρα στα Μετοχικά Α/Κ Εσωτερικού, οι εκροές ξεπέρασαν τα 900 εκατ. ευρώ, παρά το γεγονός ότι τα περισσότερα Αμοιβαία της κατηγορίας σημείωσαν άνοδο υψηλότερη του 25%!

Η ουσία όμως είναι ότι η παραπάνω εικόνα αποτελεί μέρος μόνο της πραγματικότητας, γιατί απουσιάζει η καταγραφή ενός μεγάλου μέρους της αγοράς.

Συγκεκριμένα, δεν υπάρχει σήμερα η δυνατότητα πληροφόρησης της αγοράς για το τι εισροές και εκροές σημειώνουν τα Αμοιβαία Κεφάλαια τόσων ξένων οίκων που αντιπροσωπεύονται στην Ελλάδα από ισχυρούς ομίλους με ευρύτατα δίκτυα πωλήσεων.

Και δεν μιλάμε βέβαια για μικρά νούμερα.

Απ’ ό,τι λέγεται μάλιστα –και φυσικά δεν μπορεί να ελεγχθεί- οι πωλήσεις Αμοιβαίων ενός μόνο ξένου οίκου στην Ελλάδα έφτασαν πέρυσι τις κάποιες… εκατοντάδες εκατ. ευρώ!

Επίσης, τίθεται το εξής ερώτημα:

Αφού τα στοιχεία των ξένων Α/Κ που αντιπροσωπεύονται στην Ελλάδα συλλέγονται, γιατί δεν δημοσιοποιούνται;

Μήπως αυτό, πέρα από στοιχείο ελλιπούς ενημέρωσης, αποτελεί –όπως υποστηρίζουν κάποιοι παράγοντες της αγοράς- και στοιχείο αθέμιτου ανταγωνισμού;

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v