Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Απρ 7 2014

Τι παζαρεύουν Ελλάδα και ΕΚΤ για προνομιούχες μετοχές

Τι παζαρεύουν Ελλάδα και ΕΚΤ για προνομιούχες μετοχές

Την ανανέωση των ομολόγων που έχει δώσει το Ελληνικό Δημόσιο στις τράπεζες για να ενισχύσει τα κεφάλαιά τους με βάση το νόμο Αλογοσκούφη, λαμβάνοντας ως αντάλλαγμα προνομιούχες μετοχές, συζητούν εδώ και μήνες η κυβέρνηση και η τρόικα.

Τα ομόλογα ελληνικού δημοσίου λήγουν στις 21 Μαΐου και αν εξαιρεθούν η Alpha και η Πειραιώς που έχουν σηκώσει κεφάλαια για να τα αποπληρώσουν, στις υπόλοιπες τράπεζες, θα πρέπει να ανανεωθούν.

Οι κανόνες μετάβασης στη Βασιλεία ΙΙΙ της κοινοτικής οδηγίας CRD 4 προβλέπουν μεταβατική περίοδο ως και το 2017 στην οποία οι προνομιούχες μπορούν να προσμετρώνται στα βασικά εποπτικά κεφάλαια.

Με δεδομένο όμως ότι το 2017 είναι κοντά και η ΕΚΤ θέλει σταδιακά οι τράπεζες να μειώσουν κάθε μορφής κρατική ενίσχυση, εξετάζει να βάλει το εξής αντικίνητρο:

Να συνεχίσει να αποδέχεται ως ενέχυρο κρατικά ομόλογα που έχουν δοθεί στο πλαίσιο προγραμμάτων κεφαλαιακής ενίσχυσης αλλά στο 60% της ονομαστικής τους αξίας και όχι στο 95% που ισχύει σήμερα.

Αυτός είναι ένας από τους λόγους που οι ελληνικές τράπεζες σπεύδουν να εξοφλήσουν τις προνομιούχες ή να αντλήσουν ρευστότητα από τις αγορές.

ΥΓ.: H Alpha δήλωσε ότι βρίσκεται σε προχωρημένη συνεννόηση με την ΕΚΤ για την εξόφληση των προνομιούχων στις 21 Μαΐου. Το ίδιο φανταζόμαστε ότι ισχύει και για την Πειραιώς.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v