Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Μαϊ 1 2014

Υπεραξία 16 δισ. από το ΤΧΣ για το Δημόσιο

Υπεραξία 16 δισ. από το ΤΧΣ για το Δημόσιο

Για πρώτη φορά εδώ και δύο περίπου χρόνια η κυβέρνηση είπε το αυτονόητο σε σχέση με το τι κεφάλαια έβαλε το Δημόσιο στις τράπεζες και τι όφελος είχε.

Στην συζήτηση της περασμένης Τρίτης στη Βουλή για το νομοσχέδιο που ενσωματώνει κοινοτικές οδηγίες για τις τράπεζες ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Στουρνάρας απαντώντας στις αιτιάσεις της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης περί χασούρας του Δημοσίου ανέφερε τα εξής:

Το Δημόσιο μέσω του υποχρεωτικού κουρέματος των ομολόγων ( PSI+) και της «προαιρετικής» επαναγοράς που ακολούθησε είχε όφελος από τις εγχώριες τράπεζες 35 δισ. ευρώ.

Ακολούθως διέθεσε, μέσω του ΤΧΣ, περίπου 40 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των συστημικών τραπεζών (25 δισ. ευρώ) και την εξυγίανση των μη συστημικών.

Σήμερα το ΤΧΣ έχει στην κατοχή του τραπεζικές μετοχές που αξίζουν περίπου 21-22 δισ., χωρίς να συνυπολογίζεται η Eurobank.

Επομένως το ισοζύγιο οφέλους- κόστους είναι ξεκάθαρα θετικό, σύμφωνα με τον κ. Στουρνάρα για το Δημόσιο καθώς σήμερα έχει υπεραξίες 16 δισ., με προοπτική περαιτέρω ανόδου καθώς η οικονομία βελτιώνεται.

Όλα αυτά βέβαια η κυβέρνηση απέφευγε να τα πει πριν την ψήφιση του νέου νόμου, ο οποίος πέρασε με τους βουλευτές να εστιάζονται στις ρυθμίσεις για το φρέσκο γάλα...

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v