Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Απρ 29 2014

Η Εθνική, οι παλαιοί «μεγαλομέτοχοι» και η τιμή διάθεσης

Η Εθνική, οι παλαιοί «μεγαλομέτοχοι» και η τιμή διάθεσης

Στο εύρος της τιμής διάθεσης των νέων μετοχών της Εθνικής είναι επικεντρωμένο πλέον το ενδιαφέρον της αγοράς μετά τη διαφαινόμενη άνετη κάλυψη της αύξησης κεφαλαίου της Eurobank.

Η Εθνική προτίθεται να αντλήσει από το εξωτερικό 2,5 δισ. ευρώ, το τριήμερο 7 - 9 Μαΐου, ενώ ανοικτό είναι το ενδεχόμενο άντλησης πρόσθετων 250 εκατ. ευρώ από το εγχώριο επενδυτικό κοινό, όπως αποκάλυψε το Euro2day.gr.

Στις περιπτώσεις Alpha και Πειραιώς η τιμή διάθεσης διαμορφώθηκε σε επίπεδα 1 - 1,15 φορά την καθαρή ενσώματη αξία της τράπεζας ανά μετοχή, μετά την άντληση των νέων κεφαλαίων.

Η Εθνική έχει καθαρή ενσώματη αξία 1,61 ευρώ με βάση τα δημοσιευμένα οικονομικά στοιχεία της 31ης/12/2013.

Έχει όμως τη δυνατότητα να ενισχύσει την καθαρή ενσώματη αξία της, αναγνωρίζοντας μέρος ή το σύνολο του αναβαλλόμενου φόρου 1,8 δισ. ευρώ, που δεν είχε λογιστικοποιήσει στις 31/12/2013.

Αν ακολουθήσει την ίδια συντηρητική πολιτική της προηγούμενης διετίας και λογιστικοποιήσει μόνο 500 - 600 εκατ. ευρώ από το παραπάνω απόθεμα, η καθαρή ενσώματη αξία της μετά και την άντληση 2,5 δισ. θα ανέλθει στα 2 ευρώ ανά μετοχή.

Αν η σχέση τιμής προς ενσώματη λογιστική αξία διαμορφωθεί στο 1,15 - 1,3, η τιμή διάθεσης θα κυμανθεί στα 2,30 - 2,70 ευρώ.

Προς το παρόν τόσο η Εθνική όσο και οι διαχειριστές του βιβλίου κρατούν κλειστά τα χαρτιά τους.

Το μόνο που ακούμε είναι ότι υφιστάμενοι μεγάλοι μέτοχοι όπως το ίδρυμα Λάτση προτίθενται, όπως αποκάλυψε η στήλη, να συμμετάσχουν στην ΑΜΚ με το ποσό που θα τους αναλογούσε, αν διενεργούνταν με δικαίωμα προτίμησης.

Ανάλογη στάση με την πλευρά Λάτση ακούγεται ότι κρατά και ο Τ. Μυστακίδης.

Αν οι μεγάλοι εκ των υφιστάμενων μετόχων συμμετάσχουν στην ΑΜΚ τότε είναι ευκολότερο με βάση την αγορά η τιμή διάθεσης να βγει πιο κοντά στα επίπεδα που βγήκε η Πειραιώς (1,15 φορά την καθαρή ενσώματη αξία μετά την ΑΜΚ).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v