Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Απρ 29 2014

Βογιατζόγλου: Πάνε ξανά... ταμείο οι μέτοχοι

Βογιατζόγλου: Πάνε ξανά... ταμείο οι μέτοχοι

Πολύ δύσκολα θα βρει κάποιος εισηγμένη να έχει μοιράσει -αναλογικά με το μέγεθός της- τόσο πολλά μετρητά στους μετόχους της τα τελευταία χρόνια όσο η Βογιατζόγλου Systems.

Συγκεκριμένα, η ΒΟΣΥΣ -παρά το γεγονός ότι απευθύνεται στην εγχώρια αγορά και σε κλάδους που επλήγησαν βαριά από την κρίση- διένειμε:

• Το 2010 (επιστροφή κεφαλαίου) 0,24 ευρώ ανά μετοχή.

• Το 2011 (μέσα από νέα επιστροφή κεφαλαίου) 0,22 ευρώ ανά μετοχή.

• Το 2012 0,16 ευρώ ανά μετοχή και πάλι μέσα από επιστροφή κεφαλαίου.

• Στα τέλη του 2013 εξήγγειλε επιστροφή κεφαλαίου-μαμούθ 0,92 ευρώ ανά μετοχή, η οποία καταβλήθηκε τον φετινό Φεβρουάριο και ουσιαστικά προέκυψε από την πώληση ακινήτου της στα Οινόφυτα (Jumbo). Επιπρόσθετα, από την πώληση περίσσεψαν και αρκετά εκατομμύρια ευρώ για να χρησιμοποιηθούν για τη μείωση του τραπεζικού δανεισμού και την αύξηση του ταμείου.

• Και φτάνουμε στη χθεσινή τακτική γενική συνέλευση -δύο μόλις μήνες μετά την είσπραξη της επιστροφής του 0,92 ευρώ- η οποία ψήφισε τη διανομή μερίσματος 0,20 ευρώ (πληρωμή 12/5/2014), όταν η τρέχουσα τιμή του τίτλου κυμαίνεται κοντά στο 1 ευρώ! Αν τώρα κάνει κάποιος την αριθμητική πράξη, θα διαπιστώσει πως τα νέα κεφάλαια που θα διανεμηθούν ισούνται με το ποσό που θα εισπράξει η Βογιατζόγλου Systems από τη συμφωνηθείσα πώληση ενός δεύτερου ακινήτου της στη Θεσσαλονίκη.

Κάποιος μάλιστα δεν θα μπορούσε να αποκλείσει και νέα επιστροφή κεφαλαίου στο μέλλον, καθώς η εταιρεία διαθέτει αξιόλογο οικόπεδο στη Ρουμανία που -επί του παρόντος τουλάχιστον- δεν χρησιμοποιείται για κάποιο λειτουργικό σκοπό. «Αν προκύψει ικανοποιητική πρόταση στο μέλλον, θα εξετάσουμε το ενδεχόμενο πώλησής του» απάντησε σε σχετική ερώτησή μας η διοίκηση της ΒΟΣΥΣ.

Στο λειτουργικό κομμάτι, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Νικόλαος Βογιατζόγλου αναφέρθηκε κατά τη χθεσινή τακτική γενική συνέλευση των μετόχων στην πολύ ικανοποιητική ρευστότητα, στη συνέχιση των ενεργειών για περιορισμό των δαπανών μέσα στο 2014 καθώς και στις προσπάθειες διεύρυνσης των μεριδίων αγοράς.

Γενικότερα, ο κ. Βογιατζόγλου χαρακτήρισε τη φετινή πορεία της εταιρείας ελπιδοφόρα, ενώ σε ερώτησή μας για το κατά πόσον εξετάζει πιθανές επεκτατικές κινήσεις, απάντησε πως «έχουμε τα μάτια μας ανοιχτά».

Σημειώνεται πως η μετοχή έχει αποδώσει κέρδη πάνω από 90% την τελευταία τριετία και κέρδη γύρω στο 20% τα τελευταία πέντε χρόνια.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v