Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Ιουν 10 2014

Η λύση για ΕΒΖ και τα κίνητρα για δάνεια σε Μικρομεσαίες

Η λύση για ΕΒΖ και τα κίνητρα για δάνεια σε Μικρομεσαίες

ΕΒΖ: Πρόταση να μετοχοποιηθεί μέρος των δανείων της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης (EBZ), τα οποία κατέχει η Πειραιώς, και εν συνεχεία να αναζητηθεί στρατηγικός επενδυτής έχει γίνει μετά τους άκαρπους διαγωνισμούς πώλησης.

Η στήλη είχε σημειώσει από νωρίς το οξύμωρο του σχήματος τα μεν δάνεια της ΕΒΖ να έχουν περάσει στην Πειραιώς ακολουθώντας το υγιές τμήμα του χαρτοφυλακίου της ΑΤΕ, οι δε μετοχές να μείνουν στην υπό εκκαθάριση Αγροτική.

Με αυτό το σχήμα και χωρίς προηγούμενη ρύθμιση δανείων ήταν αδύνατον να βρεθεί αγοραστής και αποδείχθηκε στην πράξη. Τώρα θα πρέπει το Δημόσιο να αποδεχθεί ότι θα υποστεί dilution ως απευθείας μέτοχος μέσω της υπό ειδική εκκαθάριση ΑΤΕ για να μετοχοποιηθεί μέρος των δανείων ύψους περίπου 130 εκατ. ευρώ.

Η δε καθυστέρηση στην αναδιάρθρωση της εταιρείας στοιχίζει ήδη στους Έλληνες φορολογούμενους.

 

ΤΡΑΠΕΖΕΣ-ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΩΝ: Στο τελευταίο νομοσχέδιο που πέρασε από τη Βουλή για τον χρηματοπιστωτικό τομέα θεσμοθετήθηκε η μείωση του ονομαστικού κινδύνου που εφαρμόζουν οι τράπεζες, όταν πρόκειται για δάνεια προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Αυτό με τη σειρά του θα μειώσει το ποσό των κεφαλαίων που πρέπει να διαθέτουν ως αποθεματικά οι τράπεζες για την κάλυψη ενδεχόμενων κόκκινων δανείων, απελευθερώνοντας κεφάλαια που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για νέες χορηγήσεις.

Στόχος της ρύθμισης είναι να δοθεί κίνητρο στις τράπεζες για να αυξήσουν τη ροή χρηματοδότησης σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Προς το παρόν δανείζουν μόνο ως διαχειριστές κοινοτικών προγραμμάτων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v