Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Ιουν 6 2014

Τα σενάρια για ΤτΕ και οι καραμπόλες σε τράπεζες και ΤΧΣ

Τα σενάρια για ΤτΕ και οι καραμπόλες σε τράπεζες και ΤΧΣ

Ορόσημο για νέο διοικητή: Πριν από την προσεχή Τετάρτη 11 θα πρέπει να έχει λάβει ο πρωθυπουργός Α. Σαμαράς τις αποφάσεις του για τις θέσεις του διοικητή και των υποδιοικητών στην Τράπεζα της Ελλάδος.

Στις 11 Ιουνίου είναι προγραμματισμένη η συνεδρίαση του Γενικού Συμβουλίου της ΤτΕ όπου και θα υποβληθεί η κυβερνητική πρόταση.

 

Ποιος στηρίζει ποιoν: Το ΠΑΣΟΚ στηρίζει την παραμονή Προβόπουλου, εκτιμώντας ότι δεν πρέπει να διασαλευθεί το υφιστάμενο πλέγμα σχέσεων και επαφών της ΤτΕ, την ώρα που βρίσκεται σε εξέλιξη το πανευρωπαϊκό stress test.

Στελέχη του θυμίζουν ότι το αποτέλεσμα του stress test θα κρίνει και τι θα μείνει από το απόθεμα του ΤΧΣ για να μειωθεί το χρέος και να καλυφθεί το funding gap.

Αντίστοιχο επιχείρημα, όμως, χρησιμοποιούν και όσοι εισηγούνται τη μετακίνηση στην ΤτΕ του Γ. Στουρνάρα, σημειώνοντας ότι ο νυν υπουργός Οικονομικών διαθέτει εμβέλεια και κύρος στην Ευρώπη, γεγονός που διασφαλίζει την ομαλή συνέχιση του έργου Προβόπουλου στην ΤτΕ.

 

Η τρίτη λύση: Ανοικτό είναι και το ενδεχόμενο να επιλεγεί από τον πρωθυπουργό τρίτο πρόσωπο.

Ακούμε ότι ο κ. Σαμαράς έχει δεχθεί εισηγήσεις για πρόσωπα που να σηματοδοτούν την αλλαγή κατεύθυνσης στην οικονομία.

Παρότι το σενάριο συγκεντρώνει μικρές πιθανότητες, μπορεί να προκριθεί ως καραμπόλα στην περίπτωση που το ΠΑΣΟΚ επιμείνει στις διαφωνίες του.

 

Oι καραμπόλες: Στην περίπτωση που ο Γ. Στουρνάρας δεν μετακινηθεί στην ΤτΕ και φύγει από το ΥΠΟΙΚ, είναι πιθανόν να αναλάβει πρόεδρος μεγάλης τράπεζας προσωρινά μέχρι να προταθεί για τη θέση του επιτρόπου.

Αυτό το ενδεχόμενο προκαλεί και τα σενάρια για επάνοδο του Γ. Ζανιά στο υπουργείο Οικονομικών.

 

Υποδιοικητές και ΤΧΣ: Φαβορί για τη θέση του ενός εκ των δύο υποδιοικητών της ΤτΕ ακούμε ότι είναι η κ. Αν. Σακελλαρίου, νυν διευθύνουσα σύμβουλος του ΤΧΣ.

Μια τέτοια μετακίνηση θα προκαλούσε καραμπόλα αλλαγών στο ΤΧΣ με αναβάθμιση όπως μαθαίνουμε υφιστάμενων στελεχών του.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v