Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Ιουν 4 2014

Πότε θα γίνει η ρύθμιση του χρέους: Μύθοι και... πραγματικότητα

Πότε θα γίνει η ρύθμιση του χρέους: Μύθοι και... πραγματικότητα

Πολύ θόρυβο, χωρίς να προσθέσει κάτι καινούργιο στο θέμα της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, προκάλεσε η πρόσφατη δήλωση του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Β. Σόιμπλε.

Ο συγκεκριμένος παραβίασε ανοικτές πύλες, επαναλαμβάνοντας στην πραγματικότητα όσα έχει ορίσει ως οδηγό το πρόσφατο Eurogroup.

Όχι, το ελληνικό χρέος δεν επρόκειτο να ρυθμιστεί «οσονούπω», ούτε καν μετά και την επόμενη θετική αξιολόγηση της ελληνική οικονομίας, που αναμένεται το φθινόπωρο. 

Οι αποφάσεις για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, σύμφωνα με το Eurogroup, θα ληφθούν μετά και την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της πανευρωπαϊκής άσκησης προσομοίωσης στις τράπεζες, που είναι προγραμματισμένη για τον Νοέμβριο.

Μέχρι το τέλος του έτους, η ευρωζώνη και η κυβέρνηση θα γνωρίζουν αν οι εγχώριες τράπεζες χρειάζονται νέα κεφάλαια και από πού θα τα βρουν.

Εφόσον λοιπόν δεν υπάρξει προσφυγή στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, το κεφαλαιακό απόθεμά του, ύψους περίπου 11,5 δισ., θα χρησιμοποιηθεί για τη μείωση του χρέους κλείνοντας το funding gap και ανοίγοντας τον δρόμο για απεμπλοκή από το μνημόνιο.

Ωστόσο όπως έχει ήδη γράψει το Euro2day.gr, υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που θα μας πάνε στον Δεκέμβριο, ίσως και αρκετά πιο μετά, έως ότου ληφθούν οι πολυπόθητες αποφάσεις.

Το κρίσιμο μέτωπο επομένως τους επόμενους μήνες είναι η μεθοδολογία της ΕΚΤ και η δυνατότητα παρέμβασης στη διαμόρφωση των τελευταίων κρίσιμων λεπτομερειών.

Καλό θα ήταν βέβαια να σταματήσουν και οι αναφορές στο ελληνικό πολιτικό σκηνικό, που δίνουν στους Ευρωπαίους την αίσθηση ότι είτε η τρέχουσα, είτε η επόμενη κυβέρνηση (αν δεν καταστεί δυνατή η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας) θα μπορούσαν να λοξοδρομήσουν από τα συμφωνηθέντα.

Γιατί αλλιώς μπορεί να έχει μυρίσει άνοιξη και «κλεισμένη» ρύθμιση να μην έχουμε.

Καθυστερήσεις δεν ξέρουμε μόνο εμείς να παίζουμε, ξέρουν και οι άλλοι...

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v