Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Φεβ 13 2007

Η Τεξαπρέτ, οι ”κύκλοι” και το... ακίνητο!

Το τι σημαίνει να βλέπουν κάποιοι στη Σοφοκλέους το ποτήρι μισογεμάτο κι όχι μισοάδειο (ή καλύτερα να έχουν συμφέρον να βλέπουν το ποτήρι μισογεμάτο…) μπορεί να φανεί από την περίπτωση της Τεξαπρέτ.

Η Τεξαπρέτ, λένε ορισμένοι ”κύκλοι της αγοράς”, είναι νοικοκυρεμένη εταιρία, έχει λίγα δάνεια και στη χρήση που θα κλείσει τον προσεχή Ιούνιο θα καταφέρει να βγάλει... κέρδη.

Έτσι είναι. ΄΄Επειτα από μια μεγάλη περίοδο ζημιών, η εισηγμένη –όπως δείχνουν τα πράγματα- θα καταφέρει να σημειώσει φέτος κάποια μικρή κερδοφορία.

Η οποία κερδοφορία ωστόσο, λόγω των προβλημάτων του κλάδου, δεν αναμένεται στο ορατό μέλλον να λάβει σοβαρές διαστάσεις.

Υπάρχει όμως -λένε- και το ακίνητο. ”Για φαντάσου, πόσο θα μπορούσε να κάνει ένα ακίνητο έκτασης 64 στρεμμάτων…” διερωτώνται οι ίδιοι ”κύκλοι της αγοράς”.

Δεν χρειάζεται φαντασία για να αποτιμήσει κάποιος την εύλογη αξία του ακινήτου. Το έχει ήδη πράξει η εισηγμένη πριν από 1,5 έτος και με βάση αυτή την αξία, τα ίδια κεφάλαια της Τεξαπρέτ ανήλθαν στις 30/9/2006 σε 10,6 εκατ. ευρώ.

Δηλαδή, ο δείκτης P/BV ανέρχεται σε 0,75, όταν σε άλλες κερδοφόρες εταιρίες του κλάδου, που διανέμουν μάλιστα και μέρισμα, ο ίδιος δείκτης είναι σαφώς ελκυστικότερος (π.χ. Ελληνική Υφαντουργία στο 0,5).

”Και τι θα γίνει αν η εταιρία προσπαθήσει να αξιοποιήσει το ακίνητό της;” ρωτούν οι γνωστοί πλέον ”κύκλοι”.

Μα δεν γίνεται, είναι η απάντηση, γιατί στο ακίνητο αυτό στεγάζονται τα γραφεία και οι εγκαταστάσεις της εταιρίας. Το ακίνητο άλλωστε αυτό δεν αποτελεί καινούργια υπόθεση, αφού η Τεξαπρέτ το διαθέτει από το 1974.

Οι... ”κύκλοι”, όμως, μόλις το τελευταίο διάστημα το αντιλήφθηκαν…

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v