Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Φεβ 14 2007

ΕΛΤΕΧ-ΠΤΕΧ:Τα στάνταρ και τα ερωτηματικά του deal

Υπάρχουν αρκετά δεδομένα κι άλλα τόσα ερωτήματα που προκύπτουν από το deal μεταξύ της Ελληνικής Τεχνοδομικής και της Παντεχνικής, το οποίο έχει μπερδέψει αρκετά τους επενδυτές.

Το πρώτο βέβαιο είναι ότι οι μικρομέτοχοι της Παντεχνικής αποκτούν μετοχές ελαφρά ανώτερης τρέχουσας αξίας από αυτές που έχουν.

Αν μάλιστα συνεκτιμηθεί ότι το τελευταίο εξάμηνο η μετοχή της Παντεχνικής έχει αποφέρει σημαντικά κέρδη (+35,8% έναντι +28,6% της ΕΛΤΕΧ), τότε δεν μπορούμε να πούμε ότι τα πράγματα είναι άσχημα γι’ αυτούς (όπως φάνηκε άλλωστε και από την άνοδο της μετοχής χθες).

Το δεύτερο βέβαιο είναι ότι η Ελληνική Τεχνοδομική αποκτά ”δωρεάν” κάποιες συνέργιες και οικονομίες κλίμακας στο πρόσθετο κατασκευαστικό έργο και στα αυτοχρηματοδοτούμενα projects στα οποία είχε κοινή συμμετοχή με την Παντεχνική (Αττική Οδός, Ρίο-Αντίρριο, Κόρινθος-Τρίπολη-Καλαμάτα κ.λπ.).

Τρίτον, το πιθανότερο σενάριο είναι ότι οι βασικοί μέτοχοι της Παντεχνικής θα διατηρήσουν για λογαριασμό τους το 12% περίπου της αξίας της εταιρίας τους και επιπλέον θα αποκτήσουν γύρω στα 10,5 εκατ. μετοχές της Ελληνικής Τεχνοδομικής, αποκτώντας το 6% της εισηγμένης μετά την ολοκλήρωση του deal.

Αντίθετα, τα ερωτήματα που αναζητούν απάντηση είναι:

•Ποιο κομμάτι της κατασκευαστικής δραστηριότητας θα διατηρήσουν οι βασικοί μέτοχοι της Παντεχνικής;

•Θα μεταβιβαστεί στην Ελληνική Τεχνοδομική το σύνολο του ανεκτέλεστου ύψους των συμβάσεων (600 εκατ. ευρώ), ή μέρος αυτού;

•Τι θα γίνει με την ακίνητη περιουσία της Παντεχνικής και την εταιρία συμμετοχής της στον χώρο της ενέργειας;

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v