Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Ιουν 19 2014

Η πώληση της NBGI, o Στελλάκης και το παρασκήνιο

Η πώληση της NBGI, o Στελλάκης και το παρασκήνιο

Το «πιπεράτο» δημοσίευμα του Bloomberg για τις αμοιβές που λάμβανε ο διευθύνων σύμβουλος της NBGI Παύλος Στελλάκης αποτελεί, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, την κορυφή του παγόβουνου γύρω από όσα συμβαίνουν αναφορικά με την πώληση του private equity της Εθνικής.

Πράγματι, όπως διευκρινίζουν κύκλοι της Εθνικής, ο κ. Στελλάκης είχε υπογράψει επί εποχής Καρατζά ένα γαλαντόμο με τις τωρινές συνθήκες, σύνηθες όμως τότε, συμβόλαιο σε αμοιβές και bonus.

Τόσο οι ετήσιες αποδοχές, όσο και οι προμήθειες απόδοσης περικόπηκαν δύο φορές επί διοικήσεων Α. Ταμβακάκη και Αλ. Τουρκολιά, με αποτέλεσμα σήμερα να κινούνται στα επίπεδα που ισχύουν γενικώς για στελέχη των εγχώριων τραπεζών.

Το ερώτημα λοιπόν είναι γιατί ανακινείται το θέμα των τότε αποδοχών του κ. Στελλάκη, την ώρα που βρίσκεται σε εξέλιξη η πώληση της NBGI.

Όπως έχει γράψει το Euro2day.gr  έχουν κατατεθεί πέντε μη δεσμευτικές προσφορές για την απόκτηση μέρους ή του συνόλου των δραστηριοτήτων της NBGI και έχει ξεκινήσει η διαδικασία του due diligence.

Παρότι η διαδικασία τρέχει από την Cogent Partners και τις τελικές αποφάσεις θα τις λάβει η διοίκηση της Εθνικής, το management της NBGI παίζει κρίσιμο ρόλο, ιδιαίτερα στην τρέχουσα φάση του due diligence.

Ξέρει τα νούμερα, αλλά και μια σειρά κρίσιμες λεπτομέρειες στη διάρθρωση των δραστηριοτήτων και στην απεικόνιση των στοιχείων, ενός σύνθετου, πολύπλοκου και δυσνόητου για κάποιους ενδιαφερόμενους οργανισμού.

Αν όπως μαθαίνουμε το συμβόλαιο του κ. Στελλάκη λήγει οσονούπω, πιθανώς κάποιοι να θέλουν την επίσπευση της αποχώρησής του, πριν ολοκληρωθεί το due diligence στις 8 Ιουλίου.

Άλλωστε, όπως ακούμε, η πώληση της NBGI σχεδιάζεται με όρους που δίνουν πλήρη ελευθερία στον αγοραστή της για το πώς και με ποιους θα τη μανατζάρει.

Σε όλα αυτά προσθέστε, πρώτον, τις πληροφορίες ότι κάποια πρώην στελέχη της NBGI, που είχαν απολυθεί από τη διοίκηση Στελλάκη, λειτουργούν ως άτυποι σύμβουλοι ενδιαφερόμενων αγοραστών και, δεύτερον, τις προσπάθειες κάποιων να αποτρέψουν την πώληση.

Θυμίζει Αγκάθα Κρίστι, αλλά όλα δείχνουν ότι υπάρχουν αρκετοί που θα ήθελαν την αποχώρηση Στελλάκη.

 

ΥΓ.: Αν ο Π. Στελλάκης συμμετείχε στην επιτροπή που καθορίζει τις αμοιβές του, υπάρχει θέμα εταιρικής διακυβέρνησης για το οποίο πρέπει να δοθούν διευκρινίσεις.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v