Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Φεβ 16 2007

ΑΧΟΝ: Ποιος κερδίζει από το... ΚΕΡΔΟΣ;

Υπάρχει ως γνωστόν η εισηγμένη ΑΧΟΝ Συμμετοχών, που ανακοίνωσε πρόσφατα ότι προτίθεται να αγοράσει την εφημερίδα ΚΕΡΔΟΣ, ή ακριβέστερα την ΚΕΡΔΟΣ ΕΚΔΟΤΙΚΗ, έναντι 10 εκατ. ευρώ.

Θα λέγαμε απλώς ότι πρόκειται για μια δυσάρεστη σύμπτωση, να αλλάζουν οι συσχετισμοί στην πίτα των ισολογισμών (δικαίωμα στις υποχρεωτικές δημοσιεύσεις αποκτά πλέον και η εφημερίδα ”Χρηματιστήριο”, μειώνοντας τα έσοδα των άλλων 4 ημερήσιων οικονομικών εφημερίδων κατά περίπου 700.000 ευρώ σε ετήσια βάση, με σχεδόν αντίστοιχη επίπτωση στα κέρδη τους) πάνω στην ώρα που αλλάζει χέρια η εφημερίδα.

Πλην όμως, το γεγονός ότι πωλητής της ΚΕΡΔΟΣ ΕΚΔΟΤΙΚΗ είναι ο κ. Θωμάς Λιακουνάκος, δηλαδή ο βασικότερος μέτοχος της… αγοράστριας ΑΧΟΝ Συμμετοχών, δημιουργεί πρόσθετους συνειρμούς.

Γνώριζε άραγε ο κ. Λιακουνάκος ότι θα εκδοθεί αυτή η απόφαση που αλλάζει την πίτα των ισολογισμών, πριν αυτή δημοσιευτεί στην Ε.τ.Κ;

Κι αν ναι, κατά πόσον την έλαβε υπ’ όψιν του στην αποτίμηση των 10 εκατ. ευρώ;

Ας δούμε λίγο τους… αριθμούς.

Με βάση τα δημοσιευμένα οικονομικά αποτελέσματα του 2005, η ΚΕΡΔΟΣ ΕΚΔΟΤΙΚΗ παρουσίασε προ φόρων κέρδη της τάξεως των 974.000 ευρώ (τα οποία όμως συμψηφίστηκαν πλήρως με μέρος των ζημιών προηγούμενων χρήσεων), ενώ τα ίδια κεφάλαιά της διαμορφώθηκαν σε μόλις… 940.000 ευρώ, όταν οι υποχρεώσεις ήταν 6 εκατ. ευρώ, διαμορφώνοντας έτσι τη σχέση ”ξένα προς ίδια κεφάλαια” λίγο πάνω από το… 6!

Ίσως ακόμη πιο σημαντική, όμως, είναι η αναφορά του ορκωτού ότι εφόσον ληφθούν υπ’ όψιν οι παρατηρήσεις του, ”τα ίδια κεφάλαια της εταιρίας είναι μικρότερα από το 1/10 του μετοχικού κεφαλαίου (σ.σ. μικρότερα δηλαδή από… 115.000 ευρώ) και άρα συντρέχουν οι διατάξεις των άρθρων 47 και 48 του νόμου 2190”.

Που σημαίνει, χοντρικά, ότι είτε θα έπρεπε να γίνει αύξηση κεφαλαίου είτε λύση και εκκαθάριση!

Δεδομένου ότι η εταιρία είναι μη εισηγμένη, δεν γνωρίζουμε αν ο κ. Λιακουνάκος προχώρησε εμβόλιμα μέσα στο 2006 ή στις αρχές του 2007 σε κάποια αύξηση κεφαλαίων της ΚΕΡΔΟΣ ΕΚΔΟΤΙΚΗ που να ανατρέπει αυτή την εικόνα.

Γνωρίζουμε, όμως, από τη σχετική ανακοίνωση της AXON, ότι η εταιρία ”εκτιμά” μειωμένα κέρδη προ φόρων, της τάξεως των 830 χιλιάδων ευρώ για το 2006.

Μέρος των οποίων θα καλύψει -υποθέτουμε- το τελευταίο υπόλοιπο ζημιών προηγούμενων χρήσεων, το οποίο ανερχόταν στο τέλος του 2005 σε 541.000 ευρώ.

Το κρίσιμο ερώτημα τώρα είναι τι θα γίνει το… 2007 δεδομένης και αυτής της πολύ σημαντικής εξέλιξης στην πίτα των ισολογισμών.

Θυμίζουμε ότι στην ίδια ανακοίνωση της ΑΧΟΝ διατυπώθηκε γραπτώς η εντυπωσιακή ομολογουμένως ”πρόβλεψη” ότι η ΚΕΡΔΟΣ ΕΚΔΟΤΙΚΗ θα παρουσίαζε αύξηση κατά… 500.000 ευρώ στα κέρδη του 2007!

Μήπως θα πρέπει να ξανακάνουν… γενικώς τους υπολογισμούς τους;



Διότι με αυτά τα δεδομένα, τα ερωτήματα που προκύπτουν σε σχέση με την αποτίμηση των 10 εκατ. ευρώ είναι πολλά και χρήζουν συγκεκριμένων απαντήσεων (με αρχή το αν έγινε κάποια αύξηση κεφαλαίου στην ΚΕΡΔΟΣ ΕΚΔΟΤΙΚΗ ή αποτιμάται στα 10 εκατ. ευρώ μια εταιρία με κεφάλαια... περιπτέρου)

Μην ξεχνάμε ότι μιλάμε για μια συναλλαγή ανάμεσα σε εισηγμένη εταιρία και τον βασικότερο από τους μετόχους της.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v