Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Ιουλ 1 2014

Οι τράπεζες, η πίεση της κυβέρνησης και ο νέος ρόλος της Εθνικής

Οι τράπεζες, η πίεση της κυβέρνησης και ο νέος ρόλος της Εθνικής

Μηνύματα σε πολλούς αποδέκτες έστειλε με την ομιλία του στην τακτική γενική συνέλευση των μετόχων της Εθνικής Τράπεζας ο διευθύνων σύμβουλός της Αλ Τουρκολιάς.

Παρουσία των κ. Γκ. Χαρδούβελη, Γ. Στουρνάρα και Αν. Σακελλαρίου, ο κ. Τουρκολιάς πραγματοποίησε την πλέον πολιτική ομιλία του από την ώρα που ανέλαβε τα ηνία του ομίλου, πριν από μία διετία.

Όχι μόνο απάντησε, αρκετές φορές για λογαριασμό του συνόλου του τραπεζικού συστήματος, σε αιτιάσεις για καθυστέρηση στην παροχή ρευστότητας και στην αναδιάρθρωση των επιχειρήσεων, αλλά επίσης έθεσε και ένα πλαίσιο ενεργειών, που θα επιταχύνουν τις εξελίξεις.

Στο θέμα της παροχής ρευστότητας, αφού επανέλαβε ότι η Εθνική τρέχει, ήδη, πρόγραμμα νέων χορηγήσεων, τόνισε ότι δεν υπάρχει, όπως πολλοί νομίζουν, η ανάλογη ζήτηση από την πλευρά καλών επιχειρήσεων.

Για να αλλάξει αυτό πρότεινε την παροχή φορολογικών κινήτρων για νέες επενδύσεις, ιδιαίτερα σε εξωστρεφείς κλάδους και δραστηριότητες.

Η θέση της Εθνικής στο συγκεκριμένο θέμα είναι βαρύνουσα.

Αφενός γιατί είναι η μόνη τράπεζα με σχέση δανείων προς καταθέσεις στο 84% στην Ελλάδα, αφετέρου γιατί τρέχει ήδη πρόγραμμα νέων χορηγήσεων σε επιχειρήσεις ύψους ως 3 δισ. ευρώ ετησίως.

Μπορεί, επομένως, σε μεγαλύτερο βαθμό από τις άλλες τράπεζες να βοηθήσει την επίτευξη του στόχου παροχής ρευστότητας, αρκεί και η κυβέρνηση με τη σειρά της να κάνει αυτά που πρέπει.

Απαντήσεις έδωσε ο κ. Τουρκολιάς και στις αιτιάσεις που διατυπώθηκαν από πρωτοκλασάτους υπουργούς, για καθυστέρηση των τραπεζών στην αναδιάρθρωση υπερχρεωμένων επιχειρήσεων.

Προαπαιτούμενο για την ταχεία αναδιάρθρωση των επιχειρήσεων είναι η υλοποίηση άμεσων μεταβολών στο πτωχευτικό δίκαιο τόνισε.

«Σε ένα δίμηνο πρέπει να τελειώνουν όλες οι διαδικασίες και να κρίνεται αν μία επιχείρηση είναι βιώσιμη» σημείωσε, υπογραμμίζοντας ότι απαιτείται εισαγωγή ενιαίων δεικτών, οι οποίοι θα καταδεικνύουν τη δυνατότητα επιβίωσης ή μη μιας επιχείρησης.

Δεν έμεινε όμως μόνο εκεί.

Σημείωσε ότι για την επίλυση του καυτού προβλήματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων απαιτούνται μακροπρόθεσμες λύσεις που θα υποστηρίζονται από εξειδικευμένο προσωπικό.

Η θέση του έχει ιδιαίτερη σημασία σε μια περίοδο όπου αυξάνεται η πίεση για γρήγορη επίλυση του θέματος, η οποία θα επιβαρύνει την κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών.

Δεν είναι τυχαίο ότι έκλεισε την ομιλία του καλώντας τον υπουργό Οικονομικών και τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος να καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για να διασφαλίσουν τη σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος, «ιδιαίτερα τους επόμενους έξι μήνες», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.

Και η προτροπή του μάλλον συνυπογράφεται από το σύνολο των τραπεζών.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v