Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Φεβ 21 2007

Κυπριακή... καραμπόλα με τραπεζικό ενδιαφέρον

Το γνωστό σίριαλ καλά κρατεί στον κυπριακό όμιλο Universal, με την πλευρά του κ. Ανδρέα Γεωργίου να μη συζητά καν το ενδεχόμενο συνεργασίας με τον κ. Παύλο Ψωμιάδη και τον τελευταίο να δίνει δύο ”μάχες”:

Mία για να ακυρώσει τη μεταβίβαση της Universal Bank στις εταιρίες συμμετοχών Path και Schoeller.

Kι άλλη μία για να αποκτήσει την πλειοψηφία των μετοχών στη μητρική Universal Life.

Ακόμη όμως και στην περίπτωση που ο όμιλος Ασπίς χάσει τη μάχη της Universal Bank, αυτό δεν σημαίνει ότι στη συγκεκριμένη τράπεζα δεν θα έχουμε νέες εξελίξεις.

Για την ακρίβεια, δεν αποκλείεται να έχουμε μια άκρως ενδιαφέρουσα... καραμπόλα!

Και αυτό γιατί η έγκριση που έδωσε η Κεντρική Τράπεζα Κύπρου στις Path και Schoeller Holdings για να αγοράσουν τη Universal προϋποθέτει ότι στο χρονικό διάστημα των επόμενων δώδεκα μηνών θα πρέπει να προσελκυστεί στρατηγικός συνεταίρος, ο οποίος μάλιστα να αποκτήσει κατ’ ελάχιστον το 9,99% της τράπεζας.

Κι όσο κι αν οι νέοι ιδιοκτήτες δηλώνουν ότι ο στρατηγικός συνεταίρος δεν είναι του παρόντος και ότι θα περιμένουν πρώτα κάποιους μήνες προκειμένου να ”δουν από μέσα” την κατάσταση, το σενάριο της στρατηγικής συνεργασίας με την Ελληνική Τράπεζα δεν έχει διαψευστεί από κανέναν.

Παρότι ”ακούγεται” εδώ και αρκετούς μήνες.

Σε περίπτωση μιας τέτοιας συμφωνίας, εκτός των άλλων, η Εκκλησία θα καταφέρει να ελέγξει ένα ακόμη 6% των μετοχών της Ελληνικής Τράπεζας που κατέχει σήμερα ο όμιλος Universal.

Οπότε στο 22% που ελέγχει σήμερα η Εκκλησία θα πρέπει να προσθέσουμε όχι μόνο το επιπλέον 8% που συμφωνήθηκε να αγοραστεί από την MPB, αλλά και το 6% της Universal, με το σύνολο να φτάνει στο 36%.

Και τότε ο μετοχικός έλεγχος της Ελληνικής από την Εκκλησία θα είναι σχεδόν απόλυτος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v