Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Φεβ 22 2007

YALCO: Το ”ξεπέταγμα” και οι προοπτικές

Προς τι το χθεσινό ”ξεπέταγμα” με +12,95% της Yalco στο ταμπλό της Σοφοκλέους, που είχε ως αποτέλεσμα η μετοχή να ”σκαρφαλώσει” στο 1,50 ευρώ;

Την απάντηση ενδεχομένως να μην τη μάθουμε... ποτέ. Ωστόσο, έχει ενδιαφέρον να δούμε ορισμένα πράγματα γύρω από τα θεμελιώδη δεδομένα της εισηγμένης εταιρίας.

Το πρώτο είναι ότι η λογιστική αξία της μετοχής της Yalco με βάση τα στοιχεία της 30ής Σεπτεμβρίου του 2006 ανέρχεται σε 1,90 ευρώ, δηλαδή ο τίτλος διαπραγματεύεται με έκπτωση 21% σε σχέση με τη λογιστική του αξία.

Το δεύτερο είναι ότι η πραγματική λογιστική αξία της μετοχής είναι σαφώς ανώτερη από το 1,90 ευρώ, λόγω του ότι η εισηγμένη εταιρία δεν έχει εκμεταλλευτεί τη δυνατότητα που της παρέχουν τα ΔΛΠ να αποτιμά την ακίνητη περιουσία της στην ”εύλογη αξία”.

Αντίθετα, εξακολουθεί να τα καταγράφει με βάση τις τιμές κτήσης συν κάποιες εκ του νόμου υποχρεωτικές προσαυξήσεις.

Αυτό σημαίνει ότι στα πάγια της Yalco περικλείεται μια υπεραξία της τάξεως τουλάχιστον των 5 εκατ. ευρώ. Κι έτσι η πραγματική λογιστική αξία φαίνεται να υπερβαίνει τα 2,5 ευρώ…

Κι ο δείκτης P/E, με βάση τα αποτελέσματα του 2006 (1,3 εκατ.), υπολογίζεται στις 15,2 φορές, ενω τα φετινά κέρδη αναμένεται να είναι πολύ καλύτερα έναντι των περυσινών.

Φέτος, για παράδειγμα, δεν πρόκειται να επαναληφθούν οι φορολογικές διαφορές ύψους 0,3 εκατ. ευρώ που επιβάρυναν τη χρήση του 2006.

Επίσης, τα καταστήματα λιανικής Omnishop που από τις ζημίες του 2005 πέρυσι έκλεισαν με κέρδη περίπου 130 χιλιάδων ευρώ, φέτος αναμένεται να πάνε πολύ καλύτερα, καθώς η αναδιάρθρωση ολοκληρώθηκε κι έχει αρχίσει να αποδίδει.

Κέρδη επίσης αναμένονται από τη θυγατρική στην Ουγγαρία που για πρώτη φορά έκανε ”break even” μέσα στο 2006.

H εταιρία όμως φαίνεται να έχει και μακροπρόθεσμες προοπτικές.

Έτσι λένε τουλάχιστον κάποιοι αναλυτές, που αναμένουν διψήφια ποσοστά ανόδου των πωλήσεων για κάθε ένα από τα επόμενα τέσσερα έτη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v