Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Ιουλ 8 2014

Ασφαλιστική παραγωγή: Οι αριθμοί που λένε τη μισή αλήθεια

Ασφαλιστική παραγωγή: Οι αριθμοί που λένε τη μισή αλήθεια

Πρόσφατη έρευνα της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδας αναφέρθηκε στην πορεία της ασφαλιστικής παραγωγής του πρώτου φετινού πενταμήνου σε σύγκριση με την αντίστοιχη περυσινή.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, η παραγωγή του κλάδου ζωής αυξήθηκε 3,9% (στα 701,4 εκατ. ευρώ), οι γενικοί κλάδοι υποχώρησαν κατά 8,2% (στα 909,7 εκατ. ευρώ) και η συνολική παραγωγή υποχρεώθηκε σε πτώση 3,3% (στο 1,611 δισ. ευρώ).

Παίρνοντας ωστόσο χαρτί και μολύβι, κάποιος αντιλαμβάνεται πως η συνολική πτώση της παραγωγής του πενταμήνου ήταν 53 εκατ. ευρώ και στον μέγιστο βαθμό της (κατά 48 εκατ. ευρώ) οφείλεται στην υποχώρηση του κλάδου οχημάτων, η οποία με τη σειρά της είναι αποτέλεσμα των σαφώς μειωμένων τιμολογίων με τις οποίες οι ασφαλιστικές επιβαρύνουν πλέον τους πελάτες τους.

Αν δεν υπολογίσουμε τον κλάδο αυτοκινήτων, τότε η πτώση είναι μικρότερη του 0,5%. Άρα, ουσιαστική πτώση της ζήτησης δεν παρατηρήθηκε μέσα στο πρώτο φετινό πεντάμηνο.

Επίσης, υπάρχουν και άλλα ποιοτικά χαρακτηριστικά που δείχνουν πως η ασφαλιστική αγορά -πιθανότατα- ξύνει τον... πάτο του βαρελιού, πριν αρχίσει να ανακάμπτει μέσα στο 2015.

Ο Μάιος ήταν ο τρίτος μήνας του 2014 και ο έκτος από τον Αύγουστο του 2013 όπου καταγράφεται αύξηση στις ασφαλίσεις ζωής σε μηνιαία βάση.

Οι ακυρώσεις παλαιότερων συμβολαίων κυμαίνονται σε σχετικά χαμηλότερα επίπεδα από πέρυσι.

Τα προϊόντα του κλάδου υγείας συνεχίζουν να τρέχουν με υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης (+25,7% στο πεντάμηνο), παρά την τάση μείωσης των τιμολογίων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v