Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Ιουλ 7 2014

FG Europe: Έβαλαν λάθος την... υποδιαστολή στο μέρισμα

FG Europe: Έβαλαν λάθος την... υποδιαστολή στο μέρισμα

Με την έκδοση των αποτελεσμάτων του 2013, δηλαδή τον Μάρτιο του 2014, η διοίκηση της FG Europe σημείωνε στις λογιστικές της καταστάσεις:

«Το διοικητικό συμβούλιο, λόγω μη διανομής μερίσματος κατά τα τρία τελευταία έτη, εισηγείται στην τακτική γενική συνέλευση τη διανομή στους μετόχους του ελάχιστου επιτρεπόμενου ποσού, ήτοι του 35% των κερδών της χρήσεως». Και εύλογα συμπλήρωνε πως «η τελική απόφαση για το ύψος του μερίσματος θα ληφθεί από τη γενική συνέλευση των μετόχων».

Με δεδομένα ότι τα καθαρά εταιρικά κέρδη της FG Europe κυμάνθηκαν πέρυσι γύρω στα 2,9 εκατ. ευρώ και ότι ο αριθμός των μετοχών της ανέρχεται σε 52.800.154 τεμάχια, η πρόταση του Δ.Σ. μιλά για διανομή περίπου 1 εκατ. ευρώ ή 0,02 ευρώ ανά μετοχή.

Το ίδιο ποσό μάλιστα (0,02 ευρώ) είχε αναφερθεί και στην παρουσίαση της εισηγμένης στην Ένωση Θεσμικών Επενδυτών, τον Μάιο του 2014. Κατά την ίδια παρουσίαση μάλιστα, είχε γίνει λόγος και για σχέδια άντλησης 50 εκατ. ευρώ από χρηματιστήριο του εξωτερικού έως το τέλος του έτους, προκειμένου να χρηματοδοτηθούν τα αναπτυξιακά πλάνα του ομίλου.

Ωστόσο, στη γενική συνέλευση της 30ής Ιουνίου 2014 φαίνεται πως έγινε... λάθος στην υποδιαστολή του μερίσματος και οι μέτοχοι αντί για μέρισμα 0,02 ευρώ ανά τεμάχιο (περίπου 1 εκατομμύριο ευρώ) αποφάσισαν -και μάλιστα ομόφωνα- να διανεμηθεί 0,2 ευρώ ανά μετοχή, ή 10,56 εκατ. ευρώ!

Με άλλα λόγια, δεκαπλασίασαν το ποσό που είχε προτείνει το διοικητικό συμβούλιο και μάλιστα η... στροφή των 180 μοιρών έγινε με απόλυτη συμφωνία όλων των παρόντων μετόχων.

Αναφέρει μάλιστα η σχετική ανακοίνωση της εισηγμένης: «Ολοκληρώνοντας (τη γενική συνέλευση) έγινε αναφορά στη μέχρι σήμερα πορεία της εταιρείας και του ομίλου καθώς και στην υψηλή μερισματική απόδοση με την απόφαση για διανομή μερίσματος στους μετόχους της εταιρείας (0,2 ευρώ ανά μετοχή) από τα κέρδη του 2013 και προηγουμένων χρήσεων, μετά από τρία συνεχόμενα χρόνια κατά τα οποία,ενώ η εταιρεία είχε κέρδη, δεν διένειμε μέρισμα στους μετόχους της επιδιώκοντας την ενίσχυση των ιδίων κεφαλαίων της λόγω της κρίσης που διένυε η αγορά».

Τι να άλλαξε άραγε μεταξύ Μαΐου και Ιουνίου;

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v