Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Ιουλ 6 2014

Ανασφάλιστοι: Τέσσερις υπουργοί, τρεις αποφάσεις, ένα... αλαλούμ!

Ανασφάλιστοι: Τέσσερις υπουργοί, τρεις αποφάσεις, ένα... αλαλούμ!

Τέσσερις υπουργοί, μέσα σε ένα μήνα, υπέγραψαν τρεις διαφορετικές υπουργικές αποφάσεις για το ίδιο θέμα: την περίθαλψη των ανασφάλιστων.

Τα υπουργεία Εργασίας και Οικονομικών έχουν συμμετοχή και στις τρεις, σε μία συνυπογράφει ως υπουργός Υγείας ο Άδωνις Γεωργιάδης, ενώ την τελευταία την υπογράφει ο νέος υπουργός Μάκης Βορίδης.

Αλλαγή στο όνομα του υπουργού Οικονομικών δεν υπάρχει, αφού και τις τρεις αποφάσεις τις υπογράφει ο Χρ. Σταϊκούρας.

Η πρώτη Κοινή Υπουργική Απόφαση υπεγράφη στις 5/6/2014 ως συμπληρωματική ΚΥΑ του 2006 για τους «δικαιούχους βιβλιαρίου ανασφάλιστου», από τα υπουργεία Υγείας (υπογραφή Άδωνι), Εργασίας και Οικονομικών. Παρέχει νοσοκομειακή περίθαλψη σε ανασφάλιστους, υπερήλικες ΟΓΑ και οφειλέτες όλων των ασφαλιστικών ταμείων, χωρίς χρονικό περιορισμό. Δεν προβλέπει κριτήρια συμμετοχής, παραπέμπει όμως την κάθε περίπτωση ξεχωριστά, σε τριμελή επιτροπή που θα δημιουργείται σε κάθε νοσοκομείο...

Η δεύτερη υπεγράφη στις 19/6/2014 από τα υπουργεία Εργασίας και Οικονομικών. Παρέχει δωρεάν εξετάσεις από γιατρό, συνταγογράφηση (φάρμακα και διαγνωστικές εξετάσεις) και νοσοκομειακή περίθαλψη. Αφορά ανασφάλιστους υπερήλικες ΟΓΑ, οφειλέτες ΟΑΕΕ και ΤΣΜΕΔΕ με χρέη που δημιουργήθηκαν από το 2011 έως το 2013. Θέτει εισοδηματικά κριτήρια, τα οποία εξετάζονται από τους ασφαλιστικούς φορείς στους οποίους δημιουργήθηκε η οφειλή.

Και η τρίτη υπεγράφη από τα υπουργεία Υγείας (υπογραφή Βορίδη), Εργασίας και Οικονομικών. Παρέχει μόνο φαρμακευτική περίθαλψη, σε ανασφάλιστους, υπερήλικες ΟΓΑ και οφειλέτες όλων των ασφαλιστικών ταμείων χωρίς χρονικό περιορισμό. Μοναδικό κριτήριο η ύπαρξη ΑΜΚΑ.

Νικητές σε αυτήν την... πλειοδοσία υπουργικών αποφάσεων είναι σίγουρα οι ανασφάλιστοι. Για να ληφθούν βέβαια μέτρα για μια ομάδα της κοινωνίας που μπορεί να προσεγγίζει και τα 2 εκατομμύρια άτομα, η τρόικα έθεσε το θέμα ως προαπαιτούμενο για την εκταμίευση της δόσης των 2 δισ. ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v