Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Ιουλ 15 2014

Οι τράπεζες, η πρόταση «βόμβα» και η λύση για το χρέος

Οι τράπεζες, η πρόταση «βόμβα» και η λύση για το χρέος

Αίσθηση προκάλεσε η χθεσινή αποκάλυψη του Euro2day.gr για την πρόταση ξένων επενδυτών στην κυβέρνηση να αντιγράψει το πορτογαλικό μοντέλο για τον αναβαλλόμενο φόρο.

Η κυβέρνηση και η εποπτική αρχή εξετάζουν το θέμα και η όλη διεργασία βρίσκεται σε πρώιμο στάδιο, καθώς απαιτείται η κατάρτιση ολοκληρωμένου σχεδίου και η έγκρισή του από την τρόικα.

Με δεδομένο ότι η Πορτογαλία έχει ήδη εφαρμόσει κάτι αντίστοιχο, οι ενστάσεις της τρόικας μπορούν να εστιάσουν μόνο στο θέμα της βραχυπρόθεσμης έστω αύξησης του χρέους από την εφαρμογή μιας τέτοιας λύσης. Πρoκειμένου να αποφευχθεί κάτι τέτοιο, η πρόταση που υποβλήθηκε από την πλευρά των ξένων στην κυβέρνηση διαφοροποιείται σε ένα κρίσιμο σημείο σε σχέση με ό,τι εφαρμόστηκε στην Πορτογαλία.

Εισηγείται να εξετασθεί η έκδοση conversion rights. Δικαιωμάτων δηλαδή που θα εκδίδουν οι τράπεζες και θα αγοράζουν οι επενδυτές τα οποία θα μετατρέπονται υποχρεωτικά σε μετοχές όταν η τράπεζα εμφανίζει ζημίες.

Το ύψος της μετατροπής θα προσδιορίζεται από το μέρος της ζημίας που αντιστοιχεί στη συμμετοχή του αναβαλλόμενου φόρου στα ίδια κεφάλαια της τράπεζας.

Δηλαδή, αν μια τράπεζα έχει ίδια κεφάλαια 10 δισ. ευρώ εκ των οποίων φορολογική απαίτηση είναι τα 3 δισ. και κλείσει τη χρήση του 2014 με ζημιά 1 δισ. ευρώ, θα προχωρά σε υποχρεωτική μετατροπή conversion rights για το ποσό των 300 εκατ.

Τα conversion rights θα είναι διαπραγματεύσιμα στο Χ.Α.

Με αυτόν τον τρόπο δεν επιβαρύνεται ούτε βραχυπρόθεσμα το χρέος. Θα πρέπει όμως να δώσει το πράσινο φως η ΕΚΤ.

ΥΓ.: Οι επαφές μεταξύ ξένων επενδυτών και πολιτικής ηγεσίας για το θέμα του αναβαλλόμενου φόρου διενεργήθηκαν στο περιθώριο της πρόσφατης εκδήλωσης της Eurobank, με τον πρόεδρο του ΣΜΕΧΑ να μεσολαβεί για τα κρίσιμα ραντεβού.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v