Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Μαρ 2 2007

Η επιτήρηση, οι Αρχές και η γυναίκα του Καίσαρα!

Έντονες αντιδράσεις έχει προκαλέσει σε σημαντικό κομμάτι των επαγγελματιών της αγοράς η απόφαση να τροποποιηθούν -εντελώς ξαφνικά και την τελευταία στιγμή- οι κανόνες για την ένταξη εισηγμένων εταιριών σε καθεστώς επιτήρησης, αλλά και η πλήρης εξαίρεση τραπεζών, ασφαλιστικών και λοιπών συναφών εταιριών.

Επειδή μας αρέσει να είμαστε αντικειμενικοί, κρατάμε μια απόσταση από το εάν η ουσία αυτών των αποφάσεων είναι ή όχι προς τη σωστή κατεύθυνση, για να το ψάξουμε λεπτομερώς.

Δεν υπάρχει όμως αμφιβολία ότι το timing, ή επί το λαϊκότερον το γεγονός ότι φθάσαμε στο παρά 1’ για να ληφθούν οι αποφάσεις, εκθέτει τις Αρχές και δίνει πολεμοφόδια σε όσους παγίως υποστηρίζουν ότι υπάρχουν δύο μέτρα και δύο σταθμά στη Σοφοκλέους.

Προφανώς δεν θα περίμενε κανείς να μπει η Εμπορική Τράπεζα σε καθεστώς επιτήρησης, επειδή οι Γάλλοι αποφάσισαν να εγγράψουν τεράστιες προβλέψεις.

Ωστόσο, το γεγονός ότι μια σειρά αποφάσεων ευνοεί σε αυτό τον χρόνο συγκεκριμένες εταιρίες, προφανέστατα δημιουργεί καθεστώς άνισης μεταχείρισης και δίνει λαβή να ισχυρίζονται κύκλοι της αγοράς ότι υπήρξαν ”φωτογραφικές” σκοπιμότητες.

Η στήλη ασπάζεται πλήρως το ρητό που λέει ότι ”η γυναίκα του Καίσαρα δεν αρκεί να είναι τίμια, πρέπει και να φαίνεται τίμια”.

Γι’ αυτό και δεν έχει καμία αμφιβολία ότι ο συγκεκριμένος χειρισμός από πλευράς των Αρχών της ελληνικής κεφαλαιαγοράς φανερώνει αν μη τι άλλο προχειρότητα και αφήνει μεγάλα περιθώρια κριτικής, είτε αυτή είναι καλόπιστη είτε και κακόπιστη.

Η ίδια η αγορά βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε μια ευαίσθητη φάση, ενώ είναι σαφές ότι οι συγκρούσεις ισχυρών συμφερόντων θα κάνουν συχνότατα την εμφάνισή τους μέσα στο πλαίσιο κινήσεων εξαγορών, συγχωνεύσεων και εξόδου εταιριών από την αγορά.

Σε αυτή ακριβώς τη φάση οι Αρχές επιβάλλεται να εμπεδώσουν κλίμα εμπιστοσύνης σχετικά με την ισονομία στη Σοφοκλέους.

Αν δεν το πράξουν, απλώς θα ακυρώσουν το έως τώρα έργο τους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v