Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Αυγ 4 2014

Οι νέοι πονοκέφαλοι στην Τράπεζα Κύπρου μετά την ΑΜΚ

Οι νέοι πονοκέφαλοι στην Τράπεζα Κύπρου μετά την ΑΜΚ

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας Κύπρου, από την οποία η τελευταία άντλησε 1 δισ. ευρώ. Το ποσό ενδέχεται να αυξηθεί καθώς θα δοθεί η δυνατότητα σε μικροεπενδυτές να αποκτήσουν νέες μετοχές αξίας επιπλέον έως και 100 εκατ. ευρώ.

Η πρώτη αντίδραση ήταν θετική και ήρθε από τη Moody's, ο ξένος οίκος ωστόσο τονίζει πως οι προκλήσεις για την τράπεζα δεν τέλειωσαν. Άλλωστε, τα νέα κεφάλαια (τόσο της ΑΜΚ, όσο και των καλυμμένων ομολογιών που σχεδιάζεται να αντληθούν τον Σεπτέμβριο) θα πάνε να μειώσουν την έκθεση του Συγκροτήματος στον ELA.

Η δεύτερη αντίδραση ήταν επίσης θετική, καθώς δημιουργήθηκαν -για διάφορους λόγους- θετικότερες προσδοκίες στην αγορά. Άλλοι θεώρησαν έμμεση ψήφο εμπιστοσύνης την επενδυτική τοποθέτηση στην Κύπρο της WL Ross και της EBRD σε μια τέτοια συγκυρία.

Άλλοι πίστεψαν πως θα υπάρξει επενδυτικό ενδιαφέρον και για άλλες κυπριακές τράπεζες (βλέπε Ελληνική) σε περίπτωση που αποφασίσουν μέσα στο φθινόπωρο να προχωρήσουν και αυτές σε άντληση κεφαλαίων από το εξωτερικό.

Άλλοι επίσης χάρηκαν καθώς από τον προσεχή Οκτώβριο η Τράπεζα Κύπρου θα επανέλθει προς διαπραγμάτευση στην Κοινή Πλατφόρμα ΧΑ-ΧΑΚ, τονώνοντας το κυπριακό χρηματιστήριο. Με βάση τα μέχρι τώρα δεδομένα, το 47% των μετοχών θα το κατέχουν οι μέτοχοι που συμμετείχαν στην πρόσφατη ΑΜΚ, ενώ το 53%, οι "κουρεμένοι" καταθέτες, ενώ οι παλαιοί μέτοχοι δεν θα διαθέτουν ούτε καν το 1%.

Παρ' όλα αυτά, κάθε άλλο παρά λύθηκαν όλα τα προβλήματα.

Πρώτον, στην Τράπεζα Κύπρου  θα πρέπει να υπάρξει πλέον νέα ισορροπία στο διοικητικό συμβούλιο, γιατί μπορεί μεν η WL Ross να ελέγχει το 19% των ψήφων καθώς είναι ο μεγαλύτερος μέτοχος, ωστόσο θα διαθέτει λίγες μόνο έδρες στο Δ.Σ. Επίσης, βέβαιο είναι πως η διοίκηση της τράπεζας θα περάσει σε «ξένα χέρια» και κυρίως σε «χέρια» που δεν μπορεί να ελέγξει η κυβέρνηση. Μάλιστα, η μη ελεγχόμενη αυτή τράπεζα -που θα ανήκει κατά πλειοψηφία σε ξένους- θα κληθεί να πάρει πολύ σημαντικές αποφάσεις για τα «κόκκινα δάνεια» και τις περιουσίες των Κυπρίων πολιτών.

Δεύτερον, παρά τις κεφαλαιακές τους ενισχύσεις, οι κυπριακές τράπεζες δεν έχουν την πολυτέλεια για πολλά «χαρίσματα και κουρέματα» στους «κόκκινους» πελάτες τους.

Έτσι, η κυβέρνηση Αναστασιάδη βρίσκεται σε δύσκολη θέση καθώς προσπαθεί από τη μια να δράσει με ένα νέο θεσμικό πλαίσιο εξυγιαντικά για τις τράπεζες και από την άλλη να περάσει έναν νόμο για τις «εκποιήσεις περιουσιακών στοιχείων» που να της φέρει όσο το δυνατόν μικρότερο πολιτικό κόστος.

Ήδη, μάλιστα, τα πρώτα τύμπανα των αντιδράσεων έχουν ηχήσει.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v