Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Αυγ 8 2014

ΧΑ: Tips για εισροές κεφαλαίων, διασπορά και... «παραδείσους»

ΧΑ: Tips για εισροές κεφαλαίων, διασπορά και... «παραδείσους»

ΕΙΣΡΟΕΣ: Συνεχίστηκαν και τον Ιούλιο οι καθαρές εισροές κεφαλαίων από ξένους επενδυτές στο ελληνικό χρηματιστήριο, οι οποίες ανήλθαν στα 54,6 εκατ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι καταγράφονται καθαρές εισροές από αλλοδαπούς «παίκτες» τους τελευταίους 21 μήνες. Την ίδια στιγμή ωστόσο, οι Έλληνες δεν δείχνουν να εμπιστεύονται την αγορά, καθώς για το ίδιο διάστημα εμφανίζονται πωλητές.

Μάλιστα, το τελευταίο εξάμηνο, οι ξένοι εμφανίζονται να έχουν τοποθετήσει κεφάλαια ύψους 788 εκατ. ευρώ, τη στιγμή που οι εγχώριοι «παίκτες» έχουν αποσύρει από το Χ.Α. κεφάλαια 735 εκατ. ευρώ!

 

ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟΙ ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΙ: Παραμένουν online με το Χ.Α. οι ανά τη Γη φορολογικοί παράδεισοι, κι η ανάλυση των συναλλαγών δείχνει ενεργές μερίδες από τα Νησιά Μάρσαλ, τα νησιά Καϊμάν, τις Βερμούδες, τις Παρθένους Νήσους και τη Λιβερία, ενώ τρεις «τυχεροί» επενδυτές κάνουν συναλλαγές στο Χ.Α. από τις... Σεϋχέλλες.

Εκ των αλλοδαπών επενδυτών πάντως, η μερίδα του λέοντος προέρχεται από τις ΗΠΑ, με τις 37 ενεργές μερίδες να ευθύνονται για το 80% των συνολικών συναλλαγών, ύψους 1,3 δισ. ευρώ.

 

ΔΙΑΣΠΟΡΑ ΚΑΙ «ΜΑΡΙΔΑ»: Aγνωστη λέξη παραμένει η διασπορά για το μεγαλύτερο μέρος των επενδυτών στο Χρηματιστήριο, με το 43,4% των χαρτοφυλακίων να κατέχει μόλις μία μετοχή και το 42,3% να αποτελείται από 2 έως 5 μετοχές. Περισσότερες από 10 μετοχές έχει μόλις το 4,34% των συνολικών ενεργών μερίδων στο Χ.Α.

Σε ένα ακόμη ενδιαφέρον στατιστικό στοιχείο, το 79,38% των επενδυτών έχει χαρτοφυλάκιο αξίας έως 3.000 ευρώ, ενώ το υπόλοιπο 10% έχει χαρτοφυλάκιο αξίας έως 9.000 ευρώ. Τα «μεγάλα πορτοφόλια» με αξία πάνω από 1 εκατ. ευρώ είναι μόλις το 0,44% του συνόλου των ενεργών μερίδων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v