Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Μαρ 8 2007

Πώς χάλασε το deal Πειραιώς - Κύπρου

Ο Χαμαιλέοντας, όντας αντικειμενικό ζωάκι άνευ κομπλεξικών ιδιωμάτων, αλίευσε ένα αποκαλυπτικό (και επίκαιρο) κείμενο από τη στήλη ”Ιαχός” της σημερινής ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ για το πώς χάλασε το deal Πειραιώς - Κύπρου και οδήγησε στη σημερινή κατάληξη. Οι λεπτομέρειες άκρως ενδιαφέρουσες…

Από την πλήρη συγχώνευση…

Απολαυστική η ιστορία του πώς χάλασε η συμφωνία μεταξύ Πειραιώς και Τράπεζας Κύπρου, η οποία αποτελεί μία ακόμη απόδειξη ότι ο ανθρώπινος παράγοντας παίζει στην Ελλάδα μεγαλύτερο ρόλο από ό,τι στον υπόλοιπο κόσμο, κάτι άλλωστε το οποίο αντιληφθήκαμε όλοι μετά το ναυάγιο της Εθνικής – ALPHA.

→ Την περασμένη εβδομάδα, Τρίτη – Τετάρτη, η διοίκηση της Πειραιώς και της Κύπρου είχαν συμφωνήσει. Είχαν κανονιστεί όλα. Από τη σχέση ανταλλαγής, γιατί η έκπληξη του deal ήταν ότι επρόκειτο για πλήρη συγχώνευση, μέχρι τις θέσεις. Το διοικητικό συμβούλιο μοιραζόταν: Έξι θέσεις κρατούσε η Πειραιώς, ενώ άλλες έξι η Τράπεζα Κύπρου. Πρόεδρος της νέας τράπεζας θα ήταν ο κ. Μιχάλης Σάλλας και διευθύνων σύμβουλος ο κ. Ανδρέας Ηλιάδης.

Ήταν όλα συμφωνημένα, ύστερα από εξαντλητικές διαπραγματεύσεις, και μάλιστα σε τέτοιο βαθμό που οι δύο πλευρές περίμεναν τα συμβόλαια που γράφονταν και η σχετική ανακοίνωση θα γινόταν τη Δευτέρα 5 Μαρτίου.

→ Την Παρασκευή 2 Μαρτίου, ο κ. Μ. Σάλλας –χαλαρός μετά την επίτευξη της συμφωνίας– ετοιμαζόταν να φύγει από την τράπεζα για το Σαββατοκύριακο, όταν έφθασαν τα… χαμπέρια από την Κύπρο. Η Τράπεζα Κύπρου ζητούσε ορισμένες αλλαγές στα συμφωνηθέντα. Συγκεκριμένα, ήθελε οι θέσεις στο Δ.Σ. να γίνουν 24 και να μοιραστούν από 12 σε κάθε πλευρά.

Ήθελε, επίσης, το διοικητικό συμβούλιο να συγκαλείται εναλλάξ στην Αθήνα και τη Λευκωσία, ο πρόεδρος (δηλαδή ο κ. Μ. Σάλλας) να μην είναι εκτελεστικός, ενώ τη θέση του πρώτου αντιπροέδρου ήθελαν να την αναλάβει τελικά ένας Κύπριος ασφαλιστής. Ο κ. Μ. Σάλλας απάντησε ότι αυτά τα πράγματα δεν γίνονται.

→ Τα ξημερώματα της Τρίτης, γύρω στις 4 το πρωί, οι κ. Μ. Σάλλας και Α. Βγενόπουλος έφευγαν από τα κεντρικά γραφεία της Πειραιώς. Αυτή τη φορά οι αλλαγές στα συμφωνηθέντα δεν υπήρξαν, και λίγες ώρες αργότερα βγήκε η κοινή ανακοίνωση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v