Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Μαρ 8 2007

”Επί των όπλων” η ΕΧΑΕ

Όσο καλά και να πάει όμως η Κοινή Πλατφόρμα, δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι το ”βαλκανικό όνειρο της ΕΧΑΕ” θα προχωρήσει άμεσα.

Ενδεικτικό είναι ότι μπορεί οι Βούλγαροι να μίλησαν με το επιτελείο του κ. Σπύρου Καπράλου, αλλά είχαν επίσης επαφές και με άλλα τέσσερα χρηματιστήρια, μεταξύ των οποίων και αυτό της Πολωνίας.

Ακόμη όμως και αν κάποιες από τις χώρες της ανατολικής Ευρώπης μας επέλεγαν ”εδώ και τώρα”, τα προσδοκώμενα βραχυπρόθεσμα οφέλη δεν θα ήταν μεγάλα, καθώς τα νούμερα των κεφαλαιαγορών αυτών εξακολουθούν να παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα.

Βέβαια, κάτι τέτοιο θα μπορούσε να δημιουργήσει μια ισχυρή δυναμική για τη Σοφοκλέους, που της είναι απαραίτητη σε μια περίοδο όπου όλοι ψάχνονται για επεκτάσεις και deals και οι βασικοί μέτοχοι της ΕΧΑΕ κατέχουν μόλις το 19% των μετοχών.

Προτίμηση της ΕΧΑΕ είναι, αν τελικά γίνει deal, με την ίδια στον ρόλο της ”νύφης”, αυτό να πραγματοποιηθεί σε απώτερο στάδιο, προκειμένου να έχουν αποδώσει περαιτέρω οι κινήσεις για περιορισμό του κόστους (έχει ήδη υποχωρήσει κατά 40% την τριετία 2004-2006) και γενικότερα να έχει ενδυναμωθεί η εταιρία.

Μέχρι τότε, η ΕΧΑΕ θα συνεχίσει να βρίσκεται ”επί των όπλων”, έτοιμη -αν χρειαστεί- να προχωρήσει και σε νέα μείωση των προμηθειών, πέραν αυτής που ισχύει από την 1η Ιανουαρίου, προκειμένου να αποτρέψει τα σχέδια επίδοξων ανταγωνιστών.

Τώρα, σε ό,τι αφορά την επιστροφή κεφαλαίου (αναμένεται 0,5 ευρώ μέσα στο 2007) φαίνεται ότι θα είναι η τελευταία, καθώς ο νόμος επιβάλλει ελάχιστα διαθέσιμα της τάξεως των 50 εκατ. ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v