Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Αυγ 21 2014

ΕΥΔΑΠ-ΕΥΑΘ: Το... νερό της Αθήνας είναι δροσερότερο!

ΕΥΔΑΠ-ΕΥΑΘ: Το... νερό της Αθήνας είναι δροσερότερο!

Νέο χαμηλό δωδεκαμήνου σημείωσε χθες η μετοχή της ΕΥΑΘ, κλείνοντας στα 4,03 ευρώ, ενώ ενδοσυνεδριακά έφτασε μέχρι και τα 4 ευρώ.

Και ενώ η πτώση των τελευταίων ημερών θα μπορούσε να ερμηνευθεί από την αποκοπή του μερίσματος και του δικαιώματος επιστροφής κεφαλαίου (αθροιστικά 0,285 ευρώ ανά μετοχή, συνολικά 10,3 εκατ. ευρώ), αυτό καθόλου δεν αρκεί για να δικαιολογήσει τη γενικότερη αδυναμία του τίτλου: πτώση 29% το τελευταίο δωδεκάμηνο και τρέχουσα τιμή στα 4,03 ευρώ, όταν κάποια στιγμή έφτασε φέτος έως τα 5,4 ευρώ. Για να μην επεκταθούμε στα 6,4 ευρώ που είχε πιάσει ο τίτλος το φθινόπωρο του 2013.

Αν συνυπολογιστεί η προαναφερθείσα διανομή των 10,3 εκατ. ευρώ, η μετοχή είναι διαπραγματεύσιμη ελαφρά πάνω από τη λογιστική της αξία, όταν μόνο το καθαρό ταμείο της εισηγμένης αντιστοιχεί γύρω στο 30% της τρέχουσας αποτίμησής της στο ταμπλό του Χ.Α.

Κάποιοι θα μπορούσαν να αποδώσουν την αδυναμία της μετοχής στο ταμπλό του Χ.Α., στην αναβολή της ιδιωτικοποίησης της εταιρείας, ή ακόμη και στην πτώση των επιτοκίων καταθέσεων (στις 31/3/2014 διέθετε καταθέσεις 54,9 εκατ. ευρώ).

Ωστόσο αντίστοιχα πράγματα ισχύουν και για την ΕΥΔΑΠ, η οποία το τελευταίο δωδεκάμηνο έχει καταγράψει άνοδο στο Χ.Α. 58%, με τη μετοχή να «κρατάει χαρακτήρα» ακόμη και στα δύσκολα.

Κάποιοι αναζητούν τη διαφορά στάσης σε διάφορες πιθανές εξελίξεις που ενδέχεται να επηρεάσουν τις προοπτικές των δύο εταιρειών.

Οι περισσότεροι πάντως την αποδίδουν στο γεγονός ότι στην ΕΥΔΑΠ η εμπορευσιμότητα είναι σαφώς μεγαλύτερη και στο ότι υποθέτουν πως οι ξένοι επενδυτές που αγόρασαν φέτος το 10% της εταιρείας δεν το έκαναν για να χάσουν.

Οψόμεθα...

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v