Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Αυγ 26 2014

Γιαννίτσης εναντίον λαϊκιστών και λαθρεμπόρων...

Γιαννίτσης εναντίον λαϊκιστών και λαθρεμπόρων...

Ενδιαφέρον παρουσίασε το άρθρο του κ. Τάσου Γιαννίτση στην πρόσφατη «Καθημερινή» με τίτλο «φόρος πετρελαίου και λαθρεμπόριο».

Πρόκειται για μία ακόμη φωνή που αντιτίθεται στις διαφορετικές φορολογήσεις του πετρελαίου θέρμανσης και κίνησης, κάτι που άλλωστε υποστηρίζουν και οι περισσότερες εταιρείες του κλάδου των πετρελαιοειδών.

Ο λόγος είναι απλός: Μπορεί η υποχώρηση του φόρου να φέρει κάποια -πρόσκαιρα μόνο- πολιτικά οφέλη στην κυβέρνηση, ωστόσο θα οδηγήσει σε μόνιμη αναστάτωση τον κλάδο και θα αποτελέσει βούτυρο σε όσους λαθρεμπόρους αρχίζουν τον τελευταίο καιρό να... δυσκολεύονται στο έργο τους.

Ενδεικτικά, θυμίζουμε τη σχετικά πρόσφατη δήλωση του CEO της ΕΛΙΝΟΪΛ Γιάννη Αληγιζάκη, για το συγκεκριμένο ζήτημα:

«Το 2013 κάτι άρχισε να κινείται στον χώρο της πάταξης του λαθρεμπορίου και αυτό ωφέλησε αμέσως τόσο τις υγιείς εταιρείες, όσο και τους τίμιους πρατηριούχους. Έχουμε δείγματα που μας κάνουν να αισιοδοξούμε πως σιγά-σιγά η αγορά θα μπει σε μια τάξη. Παρ' όλα αυτά, θα πρέπει να κρούσω τον κώδωνα του κινδύνου σε όσα ακούγονται σχετικά με τη φορολογία στο πετρέλαιο θέρμανσης.

Κανείς δεν είναι υπέρ αυτής της φορολογίας, η οποία άλλωστε ισοπέδωσε τη ζήτηση για πετρέλαιο θέρμανσης και έπληξε σε μεγάλο βαθμό τον κλάδο μας. Ωστόσο, δεν θα πρέπει να ξεχνούμε γιατί επιβλήθηκε ο συγκεκριμένος φόρος. Το σύστημα εισροών-εκροών δεν έχει λειτουργήσει ακόμη και υπάρχει προβληματισμός για το πότε τελικά θα αρχίσει να λειτουργεί». Ο ίδιος καταλήγοντας είπε πως πριν γίνει κάποια αλλαγή θα πρέπει να εξασφαλιστεί ότι δεν θα ξαναδούμε το λαθρεμπόριο να αυξάνεται.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v