Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Αυγ 22 2014

Ρωσία: Niet στη McDonald's, «καμπανάκι» για... Coca Cola

Ρωσία: Niet στη McDonalds, «καμπανάκι» για... Coca Cola

Κλιμακώνει η Ρωσία τις πιέσεις της στους εκπροσώπους του δυτικού καπιταλισμού όσο περνάνε οι ημέρες. Μετά το εμπάργκο που επέβαλε σε σειρά αγροτικών προϊόντων, στο στόχαστρό της έχουν μπει και κάποια διεθνή brands που παράγονται στα εδάφη της.

Πριν από δύο εικοσιτετράωρα η Rospotrebnadzor (υπηρεσία ελέγχου και ασφάλειας των τροφίμων) έκλεισε τέσσερα καταστήματα της αλυσίδας McDonald's, επικαλούμενη παραβάσεις υγειονομικών κανόνων.

Η κίνηση αυτή από την πλευρά της ρωσικής πολιτείας κάθε άλλο παρά κεραυνός εν αιθρία ήταν για όσους παρακολουθούν τις εξελίξεις των τελευταίων μηνών. Η Rospotrebnadzor είχε κάνει γνωστές τις προθέσεις της ήδη από τον περασμένο Ιούλιο, όταν είχε αφήσει να εννοηθεί ότι θα μπλοκάρει την πώληση κάποιων βασικών προϊόντων της αμερικανικής αλυσίδας στη ρωσική επικράτεια, επικαλούμενη παραβάσεις υγειονομικών κανόνων.

Εκτός όμως από τα McDonald's, στο στόχαστρο των Ρώσων έχουν μπει και άλλα προϊόντα, όπως τα αναψυκτικά. Ήδη από τις αρχές Αυγούστου το κομουνιστικό κόμμα έχει ζητήσει να επιβληθεί φόρος στα μη αλκοολούχα ποτά. Οι φόροι μπορεί να κυμαίνονται από $0,10 έως $0,28 ανά λίτρο, ανάλογα με την περιεκτικότητα σε ζάχαρη, μιμούμενοι έναν παρόμοιο φόρο στη Δανία, δήλωσε στην Izvestia ο επικεφαλής δικηγόρος του Κομουνιστικού Κόμματος, Vadim Solovyov.

Ο ίδιος επέρριψε ευθύνες στην Coca Cola και στα άλλα αναψυκτικά για την παχυσαρκία και σχετικές ασθένειες, όπως ο διαβήτης κ.ά. Σημείωσε δε ότι "με τον φόρο αυτό, τα μη ανθρακούχα αναψυκτικά με υψηλότερη περιεκτικότητα σε ζάχαρη θα γίνουν πιο ακριβά και, ως εκ τούτου, λιγότερο ελκυστικά για τους καταναλωτές". Ο ίδιος βέβαια δεν παρέλειψε να επισημάνει ότι σε αντίστοιχες πρακτικές έχουν προχωρήσει ή έχουν σκεφτεί να προβούν και άλλες χώρες.

Πάντως ο Igor Rudensky, επικεφαλής της Επιτροπής Οικονομικής Πολιτικής στην Κρατική Δούμα, φρόντισε να κρατήσει χαμηλότερους τόνους, αναφέροντας ότι κάτι τέτοιο θα ήταν περίεργο, δηλαδή να επιβληθούν κυρώσεις επιλεκτικά για προϊόντα που παράγονται στο έδαφος της Ρωσίας.

Για το ενδεχόμενο επιβολής φόρου στα αναψυκτικά είχε ερωτηθεί και η διοίκηση της CCHBC κατά τη διάρκεια του teleconference με αφορμή την ανακοίνωση των εξαμηνιαίων αποτελεσμάτων του. Τότε, ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Δημήτρης Λόης είχε περιορισθεί να απαντήσει: «Είναι σίγουρα πολύ νωρίς για να το σχολιάσω. Γι' αυτό δεν έχω τίποτε άλλο να πω. Νομίζω ότι είναι μάλλον απίθανο να δούμε κάτι τέτοιο».

Σημειώνεται ότι η αγορά της Ρωσίας είναι μία από τις πλέον σημαντικές για τη CCHBC, αφού στα εδάφη της πραγματοποιεί το 19% του συνολικού όγκου των πωλήσεών της.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v