Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Μαρ 22 2007

Universal:Ο Ψωμιάδης, ο Γεωργίου και η...Ελληνική

Το ”σίριαλ” της διεκδίκησης του κυπριακού ομίλου Universal καλά κρατεί.

Από τη μια πλευρά, μετά και τη δημόσια πρόταση που έλαβε χώρα, ο όμιλος της Ασπίς Πρόνοια έχει αυξήσει το ποσοστό του στο 40%.

Από την άλλη, το δίδυμο Γεωργίου - Φωτιάδη φαίνεται να ελέγχει γύρω στο 46%.

Η πλευρά Γεωργίου - Φωτιάδη δεν δείχνει καμία διάθεση συζήτησης και συνεργασίας με τον Παύλο Ψωμιάδη, οπότε όλα δείχνουν ότι ο ”αγώνας” θα κριθεί στις μειοψηφίες, δηλαδή στο ποιος θα προσελκύσει το υπόλοιπο 14% των μετοχών.

Το... κλου της υπόθεσης, όμως, είναι ότι μέσα σε αυτό το 14% υπάρχει περίπου 5% που ελέγχεται από τον όμιλο της Ελληνικής Τράπεζας.

Η Ελληνική Τράπεζα έχει προχωρήσει σε κάποιες αρχικές συζητήσεις με την πλευρά Γεωργίου - Φωτιάδη για γενικότερη στρατηγική συνεργασία, η οποία σε πρώτη φάση θα έφερνε την Ελληνική Τράπεζα με αυξημένο ποσοστό της τάξεως του 9,9% στο μετοχικό κεφάλαιο της Universal Bank.

Παρ’ όλα αυτά, η κοινή λογική λέει ότι η Ελληνική Τράπεζα δεν έχει κανέναν λόγο να βιάζεται. Ιδίως όταν ακούγεται ότι προσεγγίστηκε από την πλευρά Γεωργίου - Φωτιάδη για να πουλήσει τη συμμετοχή της, πλην όμως η απάντηση ήταν ”αφήστε, βλέπουμε στο μέλλον”...

Κι αυτό για δύο λόγους:

Πρώτον, γιατί όσο αναβάλλεται η πώληση και το ”ματς” της διεκδίκησης κρέμεται ”από μία κλωστή”, τόσο κάποιος μπορεί να ποντάρει σε υψηλότερο τίμημα.

Και δεύτερον, γιατί η Ελληνική Τράπεζα έχει κάθε λόγο να συμπράξει με τον νικητή... όποιος κι αν είναι αυτός.

Ας μην ξεχνάμε ότι ο όμιλος Universal διαθέτει ένα 5%-6% της Ελληνικής Τράπεζας, στην οποία βασικότερος μέτοχος είναι η Εκκλησία.

Και η τελευταία πολύ θα ήθελε να έχει τον απόλυτο έλεγχο της τράπεζας, αυξάνοντας το ποσοστό που ”επηρεάζει” έμμεσα ή άμεσα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v