Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Σεπ 23 2014

Η προστασία από πλειστηριασμούς βαρίδι για το stress test

Η προστασία από πλειστηριασμούς βαρίδι για το stress test

Ευέλικτες λύσεις ώστε να ισχύσει από 1η/1/2015 η άρση της προστασίας πλειστηριασμών και την ίδια στιγμή να προστατευθούν οι -συνεργάσιμοι- δανειολήπτες που βρίσκονται σε αδυναμία αναζητά η κυβέρνηση.

Παρότι επισήμως η θέση της Ελλάδας είναι να παραταθεί για έναν ακόμη χρόνο (ως τις 31/12/2015) το καθεστώς προστασίας από πλειστηριασμούς, το αίτημα δύσκολα θα γίνει δεκτό.

Η ΕΚΤ έχει διαμηνύσει, ήδη, σε κυβέρνηση και τράπεζες ότι το καθεστώς προστασίας επιβαρύνει τις κεφαλαιακές ανάγκες των εγχώριων τραπεζών στην τρέχουσα πανευρωπαϊκή άσκηση προσομοίωσης αλλά και αυτές που θα ακολουθήσουν.

Όπως έγραψε το Euro2day.gr στην αξιολόγηση ποιότητας ενεργητικού, που τυπικά ολοκληρώθηκε στα τέλη Αυγούστου, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια ή αυτά που κρίνονται προβληματικά αποτιμώνται στην αξία των εξασφαλίσεών τους.

Για τις περιπτώσεις, όμως, που έχουν υπαχθεί σε καθεστώς προστασίας από πλειστηριασμούς η εξασφάλιση (το ενυπόθηκο ακίνητο) αδρανοποιείται και επομένως οι τράπεζες, αν δεν το έχουν πράξει ήδη, θα πρέπει να σχηματίσουν προβλέψεις και διαγραφές για το σύνολο του δανείου.

Τυχόν παράταση του καθεστώτος προστασίας θα φέρει προβλήματα και στον τρόπο με τον οποίο επιδιώκει η Ελλάδα να βγει από το μνημόνιο, χωρίς να επηρεασθεί το κόστος χρηματοδότησης των τραπεζών.

Όπως αποκάλυψε το Euro2day.gr η χώρα έχει ζητήσει από την ΕΚΤ να αλλάξει ο υφιστάμενος κανονισμός, ώστε να μπορεί να δέχεται ως ενέχυρα καλυμμένες ομολογίες και τιτλοποιήσεις από εγχώριες τράπεζες με πιστοληπτική διαβάθμιση υψηλότερη από αυτήν του Δημοσίου.

Αν το καθεστώς προστασίας παραταθεί και για τον επόμενο χρόνο, το ρίσκο για τα στεγαστικά δάνεια θα παραμείνει μεγάλο καθιστώντας πιο ακριβή υπόθεση την τιτλοποίηση δανείων με πιστοληπτική διαβάθμιση τουλάχιστον «ΒΒΒ».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v